Nejhorší výsledek v historii ČR – HDP spadl o 3,4 procenta

Praha - Výkon české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí oslabil o 3,4 procenta ve srovnání se stejným obdobím před rokem. Hrubý domácí produkt se tak propadl nejvíce v novodobé historii České republiky. Uvedl to dnes Český statistický úřad, který tak potvrdil květnový odhad. Špatná kondice ekonomiky má za následek i pomalejší růst cen. Inflace se tak v květnu snížila na 1,3 procenta.

Shodně o 3,4 procenta klesl HDP taky ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku. Světová krize si tak v Česku vybírá svou daň. Země ji pociťuje hlavně prostřednictvím klesající poptávky po českém zboží na zahraničních trzích. Problémy tak má především zpracovatelský průmysl.

Naproti tomu české domácnosti se prozatím dopadů krize, alespoň podle statistik, příliš nebojí a ani v prvním čtvrtletí nezačaly výrazněji šetřit. Naopak, výdaje domácností v nominálním vyjádření meziročně vyskočily o 4,3 procenta, což vzhledem k pomalejšímu růstu cenovek znamená tříprocentní reálný nárůst.

Inflace klesla na 1,3 procenta

Právě pokračující pokles inflace je nicméně neklamným znakem sklouzávání české ekonomiky do recese. V květnu podle ČSÚ klesl meziroční růst spotřebitelských cen na 1,3 procenta z dubnových 1,8 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od ledna 2007.

V názorech na dnes zveřejněná data se analytici zásadním způsobem rozcházejí. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory dávají naději do budoucna především některé ukazatele ze světové ekonomiky. „Řada předstihových indikátorů od spotřebitelské a podnikatelské důvěry až po akciové indexy signalizuje, že se situace začíná otáčet a že má světová ekonomika to nejhorší za sebou,“ míní. Česká ekonomika by podle něj mohla přestat klesat už koncem tohoto roku.

Josef Novotný, analytik Fio:

„Jsme (ČR) opravdu velmi závislí na vývoji v zahraničí. Pokud se neoživí průmysl v zahraničí, tak my to tady sami nedokážeme.“

Naopak analytik skupiny Fio Josef Novotný míní, že to nejhorší z krize má Česko teprve před sebou. „Je pravděpodobné, že následující data, například o HDP, budou ještě horší a očekáváme ještě výraznější pokles, než tomu bylo v prvním čtvrtletí tohoto roku,“ varoval.

I přes razantní propad vychází v mezinárodním srovnání český výsledek ještě relativně dobře. Třeba německá ekonomika klesala tempem 6,9 procenta. Sousední Slovensko zaznamenalo propad o 5,4 procenta, ačkoli tamní vláda ještě počátkem roku očekávala víc než dvouprocentní růst.

Pokles HDP v Evropě
Zdroj: ČT24