Cenovky v českých obchodech rostly v květnu pomaleji

Praha - Meziroční tempo inflace se v květnu opět snížilo a spotřebitelské ceny rostly jen o 1,3 procenta oproti dubnovým 1,8 procenta. V meziměsíčním srovnání zůstaly cenovky v průměru na stejné úrovni. Ušetřit mohli lidé hlavně na potravinách, naopak hlouběji do kapsy museli sáhnout při platbě inkasa nebo u benzinové pumpy.

V supermarketech se snížily hlavně ceny ovoce (o 10,9 procenta) a pekárenských výrobků, které byly o 9,4 procenta levnější než před rokem. Nižší než loni byly také ceny oděvů, obuvi, domácích spotřebičů a pracích prostředků. Naproti tomu ale rostly ceny alkoholu a tabákových výrobků. 

Podobně větší náklady museli Češi vynaložit i na bydlení. Třeba cena zemního plynu vyskočila o 17,1 procenta. Zdražovaly se ale i účty za elektřinu, teplo a teplou vodu, vodné a stočné. Větší částky ukazovaly také stojany u benzinek. Například cena nejpoužívanějšího Naturalu 95 byla v květnu nejvyšší od loňského října.

Inflace bude dál klesat

Pokles inflace na nejnižší hodnotu za více jak dva roky je podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského dalším z projevů hlubokého ekonomického útlumu v zemi. „Trend klesající inflace bude typický i pro nadcházející měsíce, přičemž inflační dno očekávám na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu na úrovni mezi půl a jedním procentem,“ uvedl.

Meziroční míra inflace
Zdroj: ČT24