Katarští šejkové si dělají zálusk na Porsche

Londýn - Katar by rád získal čtvrtinový podíl v německé automobilce Porsche. Napsal o tom dnes list Financial Times s tím, že obě strany v této věci vedou pokročilá jednání. Případné změny ve vlastnictví Porsche mohou zajímat i mladoboleslavskou automobilku. Škoda totiž patří koncernu Volkswagen, v němž Porsche drží 51procentní podíl.

Prodejem části akcií chce legendární výrobce luxusních sportovních automobilů snížit své zadlužení, které do značné míry způsobily právě snahy o převzetí Volkswagenu. „Existují konkrétní jednání s Katarem,“ řekl jeden z mluvčích automobilky. „A jednáme pouze s Katarem,“ dodal. Podrobnosti o obsahu jednání však neposkytl.

Katar již začátkem měsíce potvrdil, že o investici do automobilky Porsche uvažuje. Německý list Focus poté uvedl, že země zvažuje kromě získání podílu v Porsche rovněž koupi podílu ve Volkswagenu, jenž vlastní obchodní partneři Porsche. Současná tržní hodnota automobilky Porsche činí 8,2 miliardy eur (220 miliard korun). Hodnota čtvrtinového podílu tak přesahuje dvě miliardy eur.

Araby lákají německé automobilky

Převzetí podílu v Porsche či Volkswagenu Katarem by bylo další arabskou investicí do německého automobilového průmyslu. O tu první se postaral koncern Daimler, když v březnu oznámil, že prodá přes devět procent svých akcií společnosti Aabar Investments PJSC ze Spojených arabských emirátů za téměř dvě miliardy eur. Arabská firma se tak stane největším akcionářem Daimleru.

Porsche Panamera
Zdroj: ČT24