Výrobu končí i Sklárna Heřmanova Huť

Heřmanova Huť (Plzeňsko) - Sklárna Heřmanova Huť (SHH), významný producent nápojových sklenic, ukončí mezi 19. a 25. červnem výrobu. Výpověď tak k 30. červnu dostane 72 z 84 zaměstnanců. Důvodem je výrazný úbytek zakázek kvůli hospodářské krizi. Jak dnes oznámil ředitel a šéf představenstva společnosti Roman Lauterkranc, plánuje firma obnovit provoz 1. prosince.

Ředitel nabídl lidem dvě možnosti. Pokud se všichni do pátku rozhodnou, že k 30. červnu ukončí pracovní poměr, tak ihned podepíší dodatek k pracovní smlouvě a novou smlouvu od 1. prosince. „Pokud neuvěří, že udělám vše pro to, abych obnovil výrobu, rozdám všem 30. června oznámení o výpovědi a k 31. srpnu výpověď,“ dodal Lauterkranc. O prázdninách by pak lidé dostávali 60 procent mzdy a poté odstupné, které dělá 7,2 milionu korun. Ředitel ale uvedl, že je otázkou, zda na něj firma bude mít. Východiskem by byl prodej firemních bytů, který by se ale zřejmě vlekl.

Podmínkou pro pokračování výroby od prosince je souhlas všech zaměstnanců, že přeruší pracovní poměr k 30. červnu. I tak ale není obnovení produkce jisté. Lauterkranc uvedl, že se nyní řeší změna vlastníka, která by také mohla firmě pomoci. „Zatím ale nemohu říci ani to, zda je z oboru,“ dodal. Továrnu nyní vlastní lucemburská investiční skupina Vetro Investment Holding. Zástupcem správní rady je manžel dosavadní europoslankyně Jany Bobošíkové Pavel Bobošík, který v dubnu odstoupil z funkce předsedy představenstva SHH.

Manžel Bobošíkové chce výrobu v Číně

Bobošík, který by měl být nadále spoluvlastníkem sklárny, se minulý měsíc vyjádřil, že plánuje převést výrobu skla do Číny. „Nejedná se o sklenice, ale o ruční výrobu lisovaného skla, jako jsou popelníky, mísy a vázy, na něž tu máme formy, ale už se nevyrábí,“ vysvětlil Lauterkranc.

Podle Vladimíra Čady, ředitele Úřadu práce Plzeň-sever, bude s uplatněním sklářů velký problém. V Heřmanově Huti je ještě jedna sklárna Stölzle Union, rakouský výrobce lahviček na léky. „Firma funguje velmi dobře, ale nevidím možnosti, že by se tam naši lidé uplatnili,“ uvedl Lauterkranc.

Sklárna Heřmanova Huť, založená před více než sto lety, měla v roce 2007 tržby 140 milionů korun. Od roku 2002 se specializuje na strojovou výrobu sklenic a jejich dekoraci. Do SHH vstoupila v roce 1998 skupina Sahm ČR v čele s Bobošíkem. Sahm ČR, který se zabývá dekoracemi a designem nápojových sklenic, je českou dceřinou firmou německé sklářské firmy Sahm. Právě ta je hlavním odběratelem sklenic ze SHH.

Výroba skla
Zdroj: ČT24