Češi tankují méně, první pokles za sedm let

Praha - V Česku se snížila spotřeba benzinu a nafty, řidiči za první čtvrtletí poprvé po sedmi letech ve srovnání s minulým rokem natankovali méně. Zatímco v prvním kvartálu roku 2008 Češi prolili nádržemi svých plechových miláčků 1,75 miliardy litrů nafty, letos to bylo podle prvních odhadů zhruba o 160 milionů méně, a to i přesto, že jsou pohonné hmoty tento rok levnější. Českou televizi o tom informovala Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

„Nafta vykazuje pokles dodávek 5 procent, u benzinu dokonce 8 procent,“ vypočítává přesná čísla Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. Z typu pohonných hmot pak jde nejhůře na odbyt nízkooktanový benzin, tedy Special, na který jezdí především starší auta. Odborníci dokonce tvrdí, že své dny má tento typ benzinu sečteny.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu pro ČT:

„Jeho podíl na domácím trhu je pouze jedno procento a pokud bude šrotovné přijato, tak to samozřejmě ovlivní další pokles poptávky po Speciálu a předpokládám, že v závěru roku 2010 již bude tento druh benzinu vyřazen definitivně.“


Snaha ušetřit peníze také směřuje řidiče od klasických benzinových stanic k hypermarketové konkurenci, kde jsou ceny v průměru o korunu nižší. Ivan Indráček, předseda Společenství čerpacích stanic v ČR, České televizi upřesnil, že prodeje u „supermarketových“ benzinových pump se pohybují zhruba na trojnásobku až čtyřnásobku průměrných prodejů. Ten se pohybuje kolem 160 tisíc litrů za měsíc. „Po loňském dobrém roce výtoče benzinu na našich čerpacích stanicích za poslední rok stagnují,“ mírní optimismus retailerů ředitel marketingu řetězce Globus Boris Malý.

Propad cen pohonných hmot není úplně náhlý, k určitému poklesu totiž začlo docházet už na konci minulého roku. A pumpaři ze zhruba 4 tisíc čerpacích stanic České republiky, což ji řadí mezi státy s nejvyšším počtem benzinek na sto tisíc obyvatel, se pomalu smiřují s tím, že ani léto nevrátí auta z garáží zpátky na silnice.