Reorganizovat finanční dozor bude i Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama předloží návrh na reformu finančního dozoru USA příští týden. Nová regulace finančního systému má vyloučit nebývalé hazardování s riziky na Wall Street, které nakonec stáhlo ekonomiku do recese. Uvedl to dnes v Senátu americký ministr financí Timothy Geithner. Reforma se zaměří především na regulaci systémových rizik, aby velcí hráči na provázaném trhu nemohli svým případným krachem destabilizovat celý finanční systém. Plán volá po větší ochraně spotřebitelů a investorů a inovuje zastaralou strukturu americké finanční regulace.

Politici v USA si stěžují, že regulátoři nemají dost silné páky, aby zvládali složitost dnešního finančního světa. Výsledkem je řada možností, které přicházejí v úvahu. Žádná z variant se ale nezamlouvá všem. Administrativa podle ministra navrhne, aby zcela nový úřad vzal pod svá křídla jednotlivé a odlišné části současného systému regulace a dohlížel nad zdravím celého finančního systému.

Timothy Geithner:

„Dohromady tyto změny pomůžou předejít další krizi takového rozsahu, jakou jsme nyní prodělali.“


Geithner také uvedl, že měla vláda řešit dříve kolaps trhu s bydlením, který začal v roce 2007 a kde ekonomické potíže začaly. Následné snahy zmírnit dopad domovních exekucí mohly dopadnout lépe. Ministr dodal, že bude nadále prosazovat, aby se krize řešila na světové úrovni, protože jde o globální krizi. V Itálii začne dvoudenní jednání ministrů financí skupiny G8 tento pátek.

V reformě regulací finančního systému dnes udělala krok vpřed i Evropa. Ministři financí Evropské unie se shodli na reformě regulace finančního sektoru a dozoru nad ním. Také v unii je cílem plánu zabránit opakování finanční krize přísnější regulací bank a dalších finančních institucí.