Fiat může koupit Chrysler, rozhodl soud

Washington - Americký nejvyšší soud dal v noci na dnešek zelenou prodeji zkrachovalé automobilky Chrysler skupině vedené italským Fiatem. Verdikt je vítězstvím pro Chrysler, který je nyní v režimu bankrotové ochrany, a vládu Baracka Obamy. Naopak za pravdu soud nedal věřitelům americké automobilky, kteří se spojení Chrysleru s Fiatem snažili zabránit.

Chrysler vyhlásil bankrot 30. dubna a požádal o bankrotovou ochranu. Prodej novému majiteli se měl uskutečnit do šedesáti dnů. Proti tomu se ale postavily penzijní fondy, které vlastní část dluhopisů. Tvrdily, že podmínky prodeje zvýhodňují nezajištěné věřitele na úkor zajištěných, ke kterým oni patří.

Bez prodeje by Chrysler skončil

Fiat může koupit Chrysler (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud napřed věřitelům vyhověl a dočasně vystavil spojení s Fiatem stopku. Po výzvě americké vlády ale nakonec transakci schválil. Generální prokurátorka Elena Kaganová z ministerstva spravedlnosti USA v písemných námitkách uvedla, že snaha penzijních fondů zablokovat prodej firmy by mohla vést k likvidaci automobilky.

Chrysler mezi tím pokračuje v restrukturalizaci. Firma například zrušila licenci stovkám svých dealerů, zbaví se tak celkem čtvrtiny z nich. Ti to nesou těžce. „Nemáme žádné zlaté padáky, žádné záchranné balíčky,“ stýská si Greg Signore, majitel jednoho z nich, prodejny Elm Dodge.

Nové Chryslery se teď prodávají za cenu použitých. Zájemci mohou dostat až třicetiprocentní slevu. Tato auta ale bude těžké znovu prodat. „Měli by si uvědomit (zákazníci), že si to auto budou muset nechat, dokud bude jezdit, protože bude mít velmi nízkou prodejní cenu,“ varoval Jon Linkov ze zákaznického servisu automobilky.

Případ Chrysleru je úzce sledován, protože se očekává, že stejně se bude postupovat v případě bankrotu větší automobilky General Motors. Ta požádala ochranu před věřiteli na počátku tohoto měsíce.

Vydáno pod