Důchody a sociální dávky spolknou přes půl bilionu

Praha - Důchody, sociální dávky nebo přídavky na děti si už za tři roky ukrojí téměř polovinu všech výdajů státního rozpočtu. Ministerstvo práce a sociálních věcí bude v roce 2012 hospodařit s těžko představitelnou částkou 534 miliard korun. Narostou také výdaje na státní dluh a ostatní rezorty tak budou muset šetřit. Vyplývá to z návrhu střednědobých výdajových rámců, které včera schválila vláda.

Hospodaření státu v příštích letech rozhodně nebude jednoduché. Právě náklady na důchody a sociální dávky budou bobtnat nejrychleji. Ministerstvo financí takzvané mandatorní výdaje jen tak snížit nemůže, neboť jsou zakotveny v zákoně. Ministr financí Eduard Janota se proto už před časem nechal slyšet, že do budoucna bude nezbytné některé z těchto zákonů novelizovat.

„Jsem připraven pro řešení, které sníží legislativně i věcně mandatorní výdaje. Pokud nedojde k revizi výdajů, bude čím dál komplikovanější v dalších letech sestavovat rozpočet,“ uvedl ministr. Upozornil zároveň na to, že právě kvůli mandatorním výdajům může ministerstvo financí už dnes ovlivňovat výdaje odpočtu sotva z jedné pětiny.

Stát se zadluží, aby měl na dluh

Vzhledem k tomu, že stát už dlouhá léta hospodaří se schodkovými rozpočty a deficity v příštích letech kvůli recesi ještě porostou, budou se nutně zvyšovat také výdaje na dluhovou službu. Zatímco letos ministerstvo počítá s výdaji na dluh ve výši 64 miliard korun, příští rok by to už mělo být 78 miliard a v roce 2012 dokonce 90 miliard.

Stát tak bude muset šetřit, kde se dá, třeba na vlastní obraně. Armáda si tak v příštích letech bude muset vystačit s necelými 50 miliardami, ve srovnání 56, které má k dispozici letos. Méně peněz půjde i do škol. Výdaje ministerstva školství by se měly do budoucna snížit zhruba o tři miliardy z letošních 124 miliard korun. O tři až čtyři miliardy si pohorší i ministerstvo vnitra.

Ušetřeno škrtů by mělo zůstat ministerstvo dopravy, nicméně extra peněz navíc se ze státní kasy také nedočká. V následujících letech bude hospodařit, podobně jako letos, se zhruba 21 miliardami. Další peníze pak bude moci získat z evropských fondů a ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Schodky přes 150 miliard

Za problémy s rozpočtem stojí hospodářská krize. Podnikům se nedaří a státu se tak propadají příjmy z daní. Rozpočet s deficitem 38,1 miliardy plánovaný na letošek se tak ani zdaleka nepodaří dodržet. Ministerstvo schodek odhaduje na zhruba 150 miliard. Pro příští rok je deficit naplánován na 166 miliard, v roce 2011 na 164 a v roce 2012 na 158 miliard korun.

Střednědobé výdajové rámce do roku 2012 schválila vláda v pondělí. Podle premiéra Jana Fischera o nich bude kabinet ještě jednat koncem července poté, co ministerstvo financí zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Výdajové rámce byly nyní schváleny na základě dubnové makroekonomické prognózy, která počítá letos s poklesem ekonomiky o 2,3 procenta a v příštím roce s mírným růstem o 0,8 procenta.

Eduard Janota
Zdroj: ČT24