Krize nekončí, průmysl se pořád propadá

Praha - Průmysl se v Česku v průběhu dubna opět výrazně propadal, v meziročním srovnání tuzemská výroba klesla o 22,1 procenta. Nepotvrdil se tak optimistický trend zpomalování krize v průmyslu z března, kdy výroba oslabila jen o 17 procent. Naopak poprvé po tři čtvrtě roce se dařilo stavebním firmám. Stavební výroba tak růstem o 2,1 procenta zastavila pokles, který trval od loňského září.

Za propadem průmyslu stály hlavně pokračující problémy v automobilovém průmyslu. Ten se navzdory šrotovnému zavedenému v některých okolních zemích z celosvětové krize zatím nevzpamatoval. „Přes veškerá stimulační opatření typu šrotovného zkrátka lidé odkládají nákup nového automobilu na lepší časy, respektive tam, kde využili šrotovného, to mělo spíše pomíjivý nebo velice krátkodobý efekt,“ vysvětluje analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Výrazným dílem k neveselým výsledkům přispěly také potíže ocelářů. Česko podle analytiků dál doplácí na pokračující recesi v západní Evropě a USA, kam směřuje většina tuzemské produkce. Pozitivní vlaštovkou podle Vladimíra Pikory z Next Finance může být mírně rostoucí potravinářský průmysl.

Podle Českého statistického úřadu čísla z průmyslu také zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z loňského dubna a také počet pracovních dní, kterých bylo kvůli velikonočním svátkům o jeden víc. Po očištění od vlivu pracovních dní se tak průmysl propadl jen o 19,2 procenta.

Stavebnictví obrací trend

Pozitivní zprávy nicméně po dlouhé době opět přišly ze stavebnictví. Stavební výroba rostla poprvé od loňského září o 2,1 procenta. Podle statistiků podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství. „Lidé otálejí s nákupem nových bytů, život developerů se podstatně zkomplikoval,“ dodává Pikora.

Analytik Vladimír Pikora pro ČT24:

„Obávám se, že dubnová data byla pouze jednorázovým zlepšením…Došlo k výraznému nárůstu infrastrukturní výstavby, nicméně ta byla z velké části dána dofakturováním starších staveb. Já se obávám, že kdybychom to očistili o tento vliv, tak jsme stále někde kolem nuly, možná i pod nulou.“


Podle Zahradníka nicméně aktuální výsledky není radno přeceňovat. „Doba nějakého výrazného oživení stavební výroby zřejmě není na místě, protože ten hlavní efekt škrtů veřejných výdajů pro účely dopravní infrastruktury vlastně teprve přijde,“ míní.

  • Průmyslová výroba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/922/92110.jpg
  • Vladimír Pikora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92201.jpg