Světové hospodářství letos propadne až o tři procenta

Washington - Světová ekonomika zaznamená v letošním roce pokles až o tři procenta. Tvrdí to prezident Světové banky Robert Zoellick. Pokud se prognóza naplní, bude to mnohem horší výsledek, než s jakým tato instituce dosud počítala. Světová banka dosud uváděla, že propad globální ekonomiky se bude pohybovat jen kolem 1,75 procenta.

„I když očekáváme, že růst se obnoví v průběhu příštího roku, tempo oživení je nejisté a chudí lidé v mnoha rozvojových zemích budou vliv krize i nadále pociťovat,“ řekl Zoellick.

Šéf světové banky před nedávnem „rozvířil vody“ také svým prohlášením, že světu hrozí velká sociální krize. Rozpoutat by ji podle něj mělo jen velmi pozvolné obnovování hospodářského růstu a s tím spojená vzrůstající nezaměstnanost. „Začalo to jako velká finanční krize, vyústilo to ve velkou ekonomickou krizi a teď se z toho stává velká krize nezaměstnanosti,“ upozornil Zoellick.

Světová banka a její šéf ale nejsou jediní, kdo vidí budoucí vývoj světové ekonomiky poměrně černě. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj klesne letos hrubý domácí produkt jejích členů, mezi kterými figuruje i Česko, o 4,3 procenta. Se zdlouhavou cestou zpět k plusovému vývoji počítá i Mezinárodní měnový fond.