Opomíjená opatření mohou v Evropě zachránit či vytvořit až 3,5 milionu míst

Praha - Zaměstnanost - kolem té se v poslední době točí celá řada diskusí a jinak tomu nebylo ani na dnešním zasedání 40 prezidentů zaměstnavatelských svazů, které jsou sdružené v Konfederaci evropského podnikání BusinessEurope. Prezidenti se domnívají, že by letos mohlo v EU nově vzniknout nebo být zachráněno 3,5 milionu pracovních míst. Zaručit by to měla kombinace efektů plynoucí ze zavedení směrnice o službách či zajištěním včasných plateb státními podniky a organizacemi.

BusinessEurope hovoří o vzniku a zachraňování pracovních míst, Evropská komise je ovšem mnohem více skeptická. Zaniknout by podle ní naopak mělo 5,5 milionu pracovních míst.

Způsob, jak zachraňovat pracovní místa a generovat zisky, je podle představitelů BusinessEurope nasnadě. Pomoci by měly změny legislativy. Kromě přínosů ze zavedení směrnice o službách a včasných plateb by mohly pomoci krátkodobé smlouvy. „I evropské odbory říkají, že je potřeba umožnit podnikům dávat krátkodobé smlouvy. Bude-li platit současná legislativa, tak se budete bát práci lidem dát,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

V Praze jednala Konfederace evropského podnikání (zdroj: ČT24)

I úpravy v dalších oblastech a zevedení dalších dlouho plánovaných opatření může podnikům pomoci překonávat nástrahy krize. Například až 80 miliard eur (asi 2,1 bilionu korun) by mohly získat, pokud by se konečně podařilo uvést do praxe opatření, jako například důsledné uplatňování úvěrové politiky Evropské investiční banky, odložení plateb v rámci směrnice pro nakládání s chemickými látkami „Reach“ či okamžité odstranění zvláštních požadavků při elektronických fakturacích.

Podniky si s krizí poradí

Prezident konfederace Ernest-Antoine Selliere se pustil i do prognózování oživení evropské ekonomiky. Po setkání se svými kolegy z konfederace řekl, že rychlé oživení evropského hospodářství nelze zatím očekávat, a to i přesto, že finanční systémy v Evropě jsou již z nejhoršího venku a postupně se stabilizují. Na druhou stranu jsou ale podniky na těžké časy dobře připraveny. Mnohé z nich totiž podle něj krizi předvídaly a restrukturalizovaly se.

BusinessEurope se zasazuje o zamezení šířícího se protekcionismu ve světě i v rámci Evropské unie. Hospodářskému poklesu v roce 2009 o čtyři procenta hrubého domácího produktu a více by se podle zástupců konfederace dalo zabránit právě zamezením ochranářství. Zaměstnavatelé řeší také zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem podporou vědy a výzkumu. Pokud by EU vynaložila tři procenta HDP na výzkum a vývoj, mohla by se zvýšit ekonomika unie až o pět procent, odhadla BusinessEurope.


Závěry zasedání Rady prezidentů BusinessEurope mají být využity pro další prosazování zájmů evropských podnikatelů jak ve vztahu k národním vládám, tak zejména vůči Evropské komisi, vůči právě zvoleným poslancům Evropského parlamentu a dalším bruselským institucím.

  • Prezident BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliére a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92249.jpg
  • Nastupující prezident BusinessEurope Jürgen R. Thumann autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92297.jpg