Zájemci o Plzeňskou teplárenskou jsou, město nicméně neví, co chce

Plzeň - Po investiční skupině J&T projevila zájem o Plzeňskou teplárenskou další skupina, Czech Coal. Zájemci chtějí Teplárnu do pronájmu na 10 let. Plzeňský magistrát se nyní musí rozhodnout, jestli ji vůbec někomu pronajme, a komu pak v tomto případě dá přednost. Mnozí členové zastupitelstva nicméně namítají, že by město mohlo přijít o kontrolu nad strategickým krajským poskytovatelem tepla.

Pronájem teplárny na deset let dopředu má velké výhody, ale i velká rizika. Teď se na plzeňském magistrátu nečekaně objevila další investiční skupina, která má zájem. „Když jsou dvě nabídky, tak se zeptám zastupitelů, zda vůbec mají nějaký zájem stabilizovat příjmy z té teplárny a jestli se máme vůbec nabídkami zabývat,“ tvrdí primátor západočeské metropole Pavel Rödl (ODS).

Ten tvrdí to a ten zas tohle, a všichni dohromady nevíme nic

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Rödlovi náměstci jsou ve svých názorech nejednotní. Například Marcela Krejsová (ODS) tvrdí, že posouzení prodeje je na představenstvu Plzeňské teplárenské, přikloní se prý k jeho stanovisku. Náměstek Vladimír Duchek zvolený za Pravou volbu pak s privatizací nesouhlasí. „Považoval bych za velmi nešťastné, kdyby město ztratilo kontrolu nad lokálním monopolem, což teplárna bezesporu je,“ podotýká Duchek.

Pronájmem teplárny by se vyřešil velký plzeňský problém s uhlím, na které město nemůže získat dlouhodobého dodavatele. Finanční skupiny mají totiž uhlí vlastní. Předseda kontrolního výboru magistrátu Miroslav Šimák (ČSSD), který s prodejem rovněž nesouhlasí, to považuje za velký problém.

Miroslav Šimák (ČSSD):

„Stát se de facto zbavil svého nerostného bohatství, tím že ho privatizoval a teď možná sklízíme ty plody té možná nepromyšlené privatizace.“


Finanční skupina J&T je za pronájem teplárny ochotná platit 140 miliónů korun ročně. To zhruba odpovídá dividendám, které z ní město má. Podle politiků je nyní nejdůležitější správný odhad vývoje celého odvětví, aby město na pronájmu neprodělalo.