Za povolení svatby HZP s Agelem sklidilo ministerstvo zdravotnictví kritiku

Praha - Několik poslanců dnes podrobilo ostré kritice ministerstvo zdravotnictví za to, že včera povolilo sloučení zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou (HZP). Stalo se tak přesně v den, kdy sněmovnou prošla novela zpřísňující podmínky pro slučování pojišťoven. Podle těchto nových pravidel by již ke sloučení Agelu s HZP dojít nemohlo.

„Je to naprostá náhoda. Pokud jsou doloženy všechny dokumenty, tak ministerstvo zdravotnictví musí to sloučení povolit,“ oponoval v rozhovoru pro Českou televizi kritikům mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Důvod k obavám není ani podle premiéra Jana Fischera. Ministerstvo podle něj rozhodlo na základě platných zákonů. „Oba subjekty splnily podmínky podle platného zákona,“ konstatoval.

Novému zákonu vadí, že Agel má i nemocnice

Reportáž Markéty Hýlové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Poslancům na Agelu a jeho sloučení vadí hned několik věcí. Zásadní problém spatřují například v tom, že Agel je přes svého vlastníka Tomáše Chrenka propojený s několika desítka zdravotnických zařízení na severu Moravy. To by podle místopředsedkyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové mohlo vést ke vzniku zdravotnického monopolu v této části země.

Podle jejího stranického kolegy Ludvíka Hovorky může být slučování pojišťoven dobrým byznysem, který ovšem ve svém důsledku může vést ke zhoršení kvality zdravotní péče. „Zněkolikanásobí se počet pojištěnců a především obrat pojišťovny, a to zcela zadarmo,“ konstatoval Hovorka. Navíc pokud je zapotřebí, může po spojení nová pojišťovna požádat i o státní výpomoc. A toto jde podle Hovorky přímo proti původnímu záměru ve středu schválené novely zákona. „Podstatou bylo, aby nedocházelo k účelovému slučování pojišťoven,“ poznamenal.

Agel i HZP jsou na fúzi dobře připraveny

Agel a Hutnická zaměstnanecká pojišťovna se už nadcházejícího spojení nemohou dočkat. Vše připravily tak, aby 60 tisíc pojištěnců Agelu přechod pod HZP téměř nepocítilo. Nové průkazy pošlou lidem domů a smlouvy s lékaři nebo lékárníky budou platit ještě po přechodnou dobu. Malá změna se dotkne například poboček. „V některých místech jsme řešili duplicity, tzn. kontaktní místa byla posouzena podle toho, která jsou lepší pro pojištěnce,“ poznamenal marketingový ředitel Hutnické zaměstnanecké pojišťovny Josef Křivánek.

Změny čekají pojištěnce Agelu ale také v motivačních programech. „V rámci veškerých bonusů a motivačních programů od 1. července přebírají pojištěnci Agelu program hutnické pojišťovny,“ uvedla mluvčí Agelu Mária Adamová.