Ceny elektřiny neklesají

Praha - Téměř desetiletý růst spotřeby elektřiny v Česku skončil. V současnosti je spotřeba o desetinu nižší než před rokem a klesá již osmý měsíc v řadě. Dopady ekonomické krize tak srazily odběry na hodnoty roku 2000. Cena elektřiny nicméně neklesá. Ovlivňují ji totiž ceny ostatních komodit, jako jsou uhlí a ropa. Snížení poptávky zaznamenal ČEZ i E.ON, Pražská energetika prý zatím ne.

„Pokles odběru elektřiny je poplatný tomu, jak klesá průmyslová výroba, poptávka klesá. Stejně tak domácnosti jsou nuceny šetřit. To se musí na celkovém odběru projevit,“ říká Petr Žabža, makléř společnosti Patria Direct. Tři největší hráči na trhu nicméně pociťují výpadek spotřeby různě. Společnosti ČEZ poklesla poptávka o pětinu, konkureční E.ON spočítal propad dokonce o jednu třetinu. Pražská energetika, která dodává proud domácnostem v hlavním městě, zatím výraznější úbytek nezaznamenala.

Nižší poptávka se ale na ceně neodráží. Cenu elektřiny na energetické burze ovlivňují ostatní komodity, hlavně ropa a uhlí. „Elektřina dneska se obchoduje rok 2010 za 50 eur za MWh, 2011 za 60 MWh, takže tam vidíte ten komoditní vliv, protože ten komoditní trh čeká, že ceny komodit vzhledem k jejich nedostatku porostou,“ předpovídá Petr Novák, analytik společnosti Atlantik. I přesto by domácnosti mohly v roce 2010 ušetřit. Cena pro ně se totiž počítá z ročního průměru a ten je letos ve srovnání s minulými roky nižší.

Cena elektřiny neklesá (zdroj: ČT24)