USA zavedou tvrdší pravidla pro výrobce cigaret

Washington - Americký Senát schválil plán, který dává Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA) rozsáhlé pravomoci nad výrobci cigaret a dalších tabákových výrobků. Úřad bude mít možnost rozhodovat také o tom, jak má vypadat reklama na tabákové výrobky a případně ji omezit. Vynutit si může také důraznější varování o škodlivosti kouření, které je uvedeno na krabičkách. Přístup horní komory amerického Kongresu potěšil hlavně odpůrce kouření a zástupce různých zdravotnických organizací.

FDA bude moci dále provádět inspekce přímo ve výrobních závodech. Sami výrobci cigaret na krok zákonodárců jednoznačný názor nemají. „Doba, kdy tabákové firmy nabízely jeden z nejškodlivějších výrobků na světě, definitivně končí,“ řekl zástupce demokratů v Senátu Dick Durbin. „Teď dáváme úřadu FDA nezbytné nástroje k ochraně milionů dětí a rodin před smrtelnými chorobami z kouření,“ dodal. Návrh v Senátu prošel poměrem hlasů 79 k 17.

FDA bude shromažďovat i miliony dolarů na poplatcích, které budou odvádět výrobci cigaret. Každý výrobce se bude muset u FDA povinně registrovat a poskytnout přesný seznam všech výrobků, které dodává na trh.

Podobné opatření prošlo i Sněmovnou reprezentantů. Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová řekla, že se chce na senátní návrh podrobně zaměřit. „Ale z toho, co jsem zatím viděla, si myslím, že pro nás bude možné jejich návrh akceptovat a rovnou jej odeslat prezidentovi,“ řekla. Prezident Barack Obama, který sám zápasil se závislostí na kouření, návrh zřejmě podepíše ve velmi krátké době. Pak se z návrhu stane zákon.