Propad průmyslu EU v dubnu opět zlomil rekord

Brusel - Propad průmyslové výroby v Evropské unii a v eurozóně kvůli hospodářské recesi se nezmírnil ani v dubnu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku propadla průmyslová produkce v eurozóně o 21,6 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 19,4 procenta. Jde přitom o další rekord, předchozí "maximum" držel letošní březen, kdy průmyslová výroba v eurozóně meziročně klesla o 20,2 procenta a v EU o 18,8 procenta. Přestože někteří ekonomové v poslední době hovoří o náznacích oživení hospodářství, meziměsíční statistiky tomu příliš nenapovídají.

V eurozóně, která je hlavním tahounem celé unijní ekonomiky, se v dubnu průmysl propadl o 1,9 procenta ve srovnání s předchozím měsícem. To je rychlejší propad než v březnu, kdy se výroba meziměsíčně propadla o 1,4 procenta. V celé EU nicméně propad průmyslu v dubnu meziměsíčně zpomalil na 0,9 procenta z 1,3 procenta v březnu.

Problémy má i průmysl v Česku. Podle údajů Českého statistického úřadu, které byly zveřejněny ve čtvrtek, průmyslová výroba v dubnu meziročně klesla o 22,1 procenta. Pokles se tak prohloubil z březnových revidovaných 12,2 procenta.

Obrat k lepšímu v nejbližších měsících nelze očekávat

Poslední čísla o výkonu evropského průmyslu znamenají především špatnou zprávu pro český export, který čeká na oživení ekonomiky eurozóny, reagoval prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Poslední vývoj na evropských trzích podle něj pouze předznamenává pokračování problémů pro tuzemské podniky, které nemohou očekávat výraznější nárůst nových zakázek z eurozóny. „Obrat k lepšímu zatím bohužel nepřichází a ani v nejbližších měsících jej nelze očekávat,“ dodal.

Vydáno pod