Ceny ve výrobě klesají, brzy to pocítí i spotřebitelé

Praha - Ceny průmyslových výrobců v květnu klesly meziročně o 3,8 procenta. Znamená to nejvyšší meziroční pokles od začátku sledování tohoto ukazatele v roce 1991. Snížení cen průmyslových výrobců naznačuje, že podobný trend s drobným časovým odstupem bude následovat i v oblasti cen pro konečné spotřebitele. Mnohem více než ceny průmyslových výrobců se v květnu propadaly ceny v zemědělství, a to meziročně o 31,4 procenta.

Pokles cen průmyslových výrobků táhlo zejména zlevnění koksu a rafinovaných ropných produktů ve srovnání s loňským rokem o 39,1 procenta. Klesaly také ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, a to o 9,4 procenta. Ceny potravin zaznamenaly jen mírné snížení o 3,5 procenta. Naopak zdražovala především elektřina a plyn.

Na prudkém meziročním propadu zemědělských cen se podepsalo především výrazné zlevnění obilovin (o 49,3 procenta) a olejnin (o 45 procent). Levnější bylo také ovoce, naopak zdražovala zelenina.

Díky poklesu cen výrobců mohou v nadcházejících měsících čekat dobré zprávy i spotřebitelé. „Ceny vstupů jsou meziročně nižší a v dalších měsících budou příznivě ovlivňovat i spotřebitelskou inflaci, která bude podle našeho názoru klesat až k letním hodnotám pod jedno procento,“ předpovídá analytik Komerční banky Jan Vejmělek.