Česko už dluží více než bilion

Praha - Státní dluh České republiky se ke konci března přehoupl přes bilion a vyšplhal se na 1000,5 miliardy korun. Od počátku roku zadlužení Česka vzrostlo téměř o miliardu. Stát tak zejména kvůli nahromaděným rozpočtovým schodkům zadlužil každého občana částkou dosahující téměř 96 tisíc korun. Vyhlídky na snížení státního dluhu do budoucna nejsou příliš růžové, země si naopak bude půjčovat stále více. Ruku v ruce s tím rychle porostou také úroky, které musí Česko z vypůjčené částky zaplatit. V roce 2012 by to mělo být 90 miliard korun.

Česko si půjčuje především od domácích subjektů. Na konci března jim dlužilo 814 miliard korun, tuto část dluhu se podařilo od začátku roku snížit o 0,3 miliardy. Naopak o miliardu narostl zahraniční dluh, který na konci března dosahoval 186,5 miliardy korun.

Zadlužovat se stát bude stále více

I když státní dluh dosahuje astronomické sumy, zadlužovat se země bude stále více. Může za to především hospodářská krize, která neúměrně snižuje příjmy státu a naopak zvyšuje jeho výdaje. Zatímco ještě v prosinci ministerstvo financí počítalo s tím, že si stát letos půjčí maximálně 148,4 miliardy korun, nyní své odhady upravilo a počítá s půjčkou ve výši kolem 280 miliard.


„Zatím zde není žádný náznak toho, že by se Česká republika snažila ten svůj dluh úplně splatit. Ono to samozřejmě není úplně nutné, nějaký nízký dluh je dlouhodobě udržitelný, a není tedy úplně nezbytné mít dluh někdy v budoucnu na nule,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Aleš Michl nastínil v ČT24 problém rostoucího dluhu:

„Náš státní dluh vzroste každou sekundu o pět tisíc 700 korun, čili než já dokončím tuto myšlenku, tak je navíc o 20 tisíc korun, než dokončíme tento rozhovor, tak je o jeden milion navíc, než půjdeme spát a pak se probudíme, tak je o stovky milionů nebo miliardy navíc, podle toho jak kdo spí…“

Nezbytné ale je udržovat státní dluh v rozumných mezích. Čím vyšší dluh, tím více se totiž prodražuje jeho obsluha. Jen za letošek stát zaplatí na úrocích 64 miliard korun, příští rok by to ale kvůli nárůstu zadlužení mělo být už 78 miliard a v roce 2012 dokonce 90 miliard korun. „Bylo by žádoucí alespoň zachovat státní dluh v poměru k HDP na nezměněné úrovni, aby nerostl. To by ovšem vyžadovalo snížení mandatorních výdajů státu,“ řekl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/931/93021.jpg
  • Aleš Michl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/931/93052.jpg