To nejhorší ze světové hospodářské krize je možná teprve před námi

Astana - I když se poslední dobou šíří rychlostí blesku zprávy o tom, že svět si s hospodářskou a finanční krizí již poradil a jsou jasně vidět první známky oživení, šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn nabádá k opatrnosti. To nejhorší podle něj svět teprve čeká.

„Velká část toho nejhoršího ještě není za námi,“ varoval Strauss-Kahn. Zároveň upozornil na nebezpečí hodnocení současné situace světové ekonomiky a vyzval k velké opatrnosti.

Bohaté země již na víkendovém summitu skupiny G8 ale začaly uvažovat o tom, jakým způsobem ukončí rozsáhlá rozpočtová a měnová stimulační opatření sloužící k boji s hospodářskou krizí. Odstranit je chtějí, jakmile budou mít jistotu, že nastalo hospodářské oživení. „Ačkoli jejich postoj (G8) je, že vidíme první “zelené střely„, nesmíme ztratit obezřetnost,“ upozornil šéf Mezinárodního měnového fondu.

Koncem minulého měsíce přitom Strauss-Kahn předpověděl, že světová ekonomika by se mohla z krize dostat již na začátku příštího roku. Podle neoficiálních zpráv, které prosákly z jeho instituce, by mohla světová ekonomika příští rok růst dokonce o 2,4 procenta. V letošním roce však fond počítá s poklesem světové ekonomiky o 1,3 procenta.