Fischer: Česko čelí bolestivým výdajovým škrtům

Londýn - Pokud se má Česká republika rychle dostat z ekonomické krize, potřebuje provést tvrdé a bolestivé škrty ve výdajích. V rozhovoru pro britský list Financial Times to řekl český premiér Jan Fischer. Podle něj veřejné finance České republiky nejsou v nynější podobě udržitelné kvůli vysoké úrovni mandatorních výdajů. Pokud nebudou opraveny, mohly by také oddálit vstup do eurozóny.

„Obě velké politické strany jsou připraveny nechat tuto přechodnou vládu udělat nepopulární práci - tedy připravit velmi úsporný rozpočet,“ vysvětlil Fischer. I udržení rozpočtu pod pěti procenty HDP však zřejmě znamená odložení přijetí eura, připustil. „V nynější ekonomické situaci trpíme nedostatkem příjmů. Největším problémem jsou mandatorní výdaje, které tvoří 80 procent rozpočtu a z větší části je tvoří štědré sociální dávky,“ uvedl nadále Fischer. „Vláda má při tvorbě rozpočtu velmi omezený manévrovací prostor,“ dodal.

Minulý týden předložil Fischer tříletý rozpočtový výhled, který vyzývá ke škrtům ve všech oblastech, kromě sociálních dávek a splácení dluhů. Cílem je udržet deficit na pěti procentech HDP. Nicméně ministerstvo financí pro příští rok předpokládá deficit 5,1 procenta HDP oproti 4,5 procenta letos.

Fischer předloží rozpočet v září. Definitivně bude zřejmě schválen po předčasných volbách v říjnu. „Říkám politikům velmi jasně, že oni musí začít debatu o povaze výdajů, protože z dlouhodobé perspektivy tudy cesta nevede,“ zakončil Fischer.