Náklady na pražskou opencard přesáhly 733 milionu korun

Praha - Náklady na zavedení a provoz pražské karty opencard činily ke konci prvního čtvrtletí letošního roku 733,45 milionu korun. Oznámil to náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Reagoval tak na skutečnost, že opozice i v minulých týdnech kritizovala město za to, že nedokáže vyčíslit všechny náklady na opencard. Karta slouží lidem v Praze především jako tramvajenka.

Hlavní město do zavedení a provozu opencard dalo kolem 590 milionů korun, zbytek tvoří náklady pražského dopravního podniku, městské knihovny a organizace Ropid. V letošním roce má město v rozpočtu na náklady spojené s opencard 215 milionů korun. O tom, zda byly náklady na opencard adekvátní, rozhodne na podzim audit.

„Nákladové tituly jsou známé: licenční poplatky, distribuční náklady, náklady na prodejní místa a marketing,“ uvedl ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Vysoké náklady se ale nelíbí některým zastupitelům. „Tato investice by měla v současnosti, kdy podnik nemá na opravu například tramvajových tratí, mít velice nízkou prioritu,“ řekl Jiří Witzany (SNK-ED).

Do budoucna město s opencard plánuje především zavedení elektronické peněženky, která by umožňovala drobné platby. Město ale nemá licenci na provozování peněžních služeb, chce proto podle Blažka oslovit všechny bankovní subjekty v Česku. „Výběr strategického partnera by mohl trvat asi šest měsíců. Předpokládáme, že elektronická peněženka bude zavedena v první polovině příštího roku,“ dodal náměstek primátora Blažek.

Město spojilo loni v srpnu projekt opencard s kupony na MHD, kartu si poté pořídilo 360 tisíc lidí. Do loňského srpna přitom kartu vlastnilo jen asi 6000 lidí. Opencard nyní lidem slouží především jako tramvajenka, průkazka do městské knihovny, dále při placení parkovného a při zjišťování dopravních přestupků, kterých se na území hlavního města dopustili.