Návštěvníků kempů ubývá

Praha - Českým kempům ubývají hosté, minulý rok v nich přespalo zhruba 720 tisíc Čechů, což je oproti předchozímu roku o 134 tisíc méně. Podobně klesá i počet ubytovaných cizinců. Těch v tuzemských kempech loni nocovalo oproti roku 2007 o 23 tisíc méně, celkem to bylo přibližně 162 tisíc lidí. Dnes na to ve své zprávě upozornil viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Návštěvnost tuzemských kempů podle něj klesá setrvale, a to od roku 2004, kdy se v nich ke spánku uložilo rekordních 1,02 milionu Čechů.

„Během pěti let poklesl počet českých turistů v tuzemských kempech o neuvěřitelných 29 procent,“ uvedl Okamura. Také v budoucnu bude podle něj zájem o české kempy nadále klesat. Pokles tuzemských klientů si mluvčí vysvětluje zvýšenou poptávkou Čechů po větším komfortu v souvislosti s jejich rostoucí životní úrovní. Kempy prý lákají především nízkou cenou, což bylo pro domácí turisty ještě před pěti lety rozhodující, nyní se ale jejich chování změnilo.

Do kempů jezdí i čím dál méně cizinců

V kempech navíc klesá i počet zahraničních návštěvníků, nejčastějších Holanďanů loni přijelo kolem 47 tisíc, Poláků zhruba 10 tisíc a Slováků se ubytovalo asi 7 tisíc. Ekonomická krize trend poklesu hostů v tuzemských kempech navíc pravděpodobně nijak zásadně nezmění.

Podle Okamury je potřeba zásadně změnit současnou strategii stávajících kempů tak, aby se z nich co nejrychleji stalo atraktivní ubytování tříhvězdičkového standardu. To znamená rozšíření služeb například o dětský bazének či jiné atrakce, kulturní program, restauraci a také lepší sociální a hygienické zázemí.

Kempy „vymírají“

Kempů v Česku i kvůli nižší návštěvnosti ubývá. Za loňský rok se jejich počet snížil o sedm na 509 zařízení. Nejvíc z nich je v Jihočeském kraji, včetně Šumavy zde najdeme 143 kempů.