Heineken zavírá krám ve Znojmě a Kutné Hoře

Brusel - Společnost Heineken, která v Česku vlastní mimo jiné pivovary Starobrno a Krušovice, dnes oznámila, že uzavře pivovary v Kutné Hoře a Znojmě. Kvůli uzavření obou pivovarů hrozila ztráta zaměstnání zhruba 67 zaměstnancům, 32 v Kutné Hoře a 35 ve Znojmě. Až sedmnáct zaměstnanců ze Znojma a až 15 zaměstnanců z Kutné Hory nicméně bude přesunuto do jiných závodů společnosti. Odškodné bude vyplaceno všem.

K uzavření obou pivovarů se firma odhodlala po vypracování analýzy, která kromě nynější kapacity posuzovala například možnosti jejího rozšíření či budoucí investiční nároky. „Z důvodů nákladů, efektivnosti a bezpečnosti není nadále možné zachovat provoz v těchto pivovarech a vyhnout se propouštění,“ sdělil v tiskové zprávě generální ředitel Heinekenu v Česku Lieven van der Borght.

Propuštění budou odškodněni

Rozhovor s Kateřinou Eliášovou (zdroj: ČT24)

Všem propuštěným firma vyplatí plné odškodné, nabídne jim také poradenství a pomoc při hledání nového zaměstnání. Pivní značky Dačický z Kutné Hory i Hostan ze Znojma bude firma vyrábět i nadále podle stejných receptur. Výrobu lahvového piva Hostan přesunul Heineken do Starobrna již před čtyřmi lety. Nyní se tam přestěhuje i výroba piva sudového.

Mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová pro ČT24:

„Tyto pivovary čelily dlouhodobým problémům jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska technického stavu, navíc ve Znojmě to byly dlouhodobé potíže způsobené špatnou dopravní dostupností pivovaru v historickém centru města. Proto jsme se po důkladném zvážení všech možností rozhodli převést výrobu z těchto dvou pivovarů do jiných pivovarů naší skupiny.“


Podle odborníka další zavírání pivovarů v Česku nehrozí. „Trend v současné době rozhodně není v zavírání pivovarů,“ řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Své tvrzení dokládá rostoucím počtem minipivovarů. Těch je v současnosti v Česku již přes osm desítek, velkých průmyslových pivovarů je pak nyní 48. Minipivovary podle Veselého často vznikají ve městech, kde v dávné minulosti již nějaký pivovar stál a tamní podnikatelé se rozhodli tradici obnovit.

Heineken světovou trojkou 

Heineken je třetím největším výrobcem piva na světě. V České republice vlastní pivovar Starobrno a Královský pivovar Krušovice a loni se dohodl na koupi ústecké společnosti Drinks Union, která sdružuje pivovary Krásné a Velké Březno, Louny a Kutná Hora a likérku Granette. Firma v Česku zaměstnává asi 1150 lidí, její podíl na trhu se pohybuje kolem 12 procent.

Tuzemské pivovary patřící do skupiny Heineken, trojky na českém trhu, v loňském roce vyrobily 2,8 milionu hektolitrů piva. Dvě třetiny výstavu se spotřebovaly v Česku, asi 860 tisíc hektolitrů tvořil export.