ČT získala seznam silnic, na které nezbydou peníze

Praha - Česká televize získala část seznamu staveb, které se kvůli nedostatku peněz zastaví. Na stavby silnic v Česku totiž chybí pro letošní a příští rok 50 miliard korun, a proto nebudou některé projekty vůbec zahájeny. Ministerstvo dopravy kompletní seznam tají, podle České televize nicméně nucená přestávka čeká práce na přivaděčích k dálnici D47, na velkém okruhu Brna či silnice I/30 protínající centrum Ústí nad Labem. Stopku by měla dostat také rychlostní silnice R49 mezi Hulínem a Fryštákem či úsek Křelov-Slavonín na silnici R35.

Ústecká radnice čekala na úpravy klíčového průjezdu městem 13 let. Ředitelství silnic a dálnic pak více než půlmiliardovou investici spustilo v polovině dubna. Nicméně teď už stavební stroje stojí. „Jestli český stát věděl, že na to nemá peníze, neměl tu komunikaci rozkopávat, opravdu není jiné řešení než tu komunikaci dodělat,“ lamentuje primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

Kvůli zastavení stavby hrozí vracení evropských peněz  

Reportáž Terezy Baldové a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Zpomalení nebo úplné zastavení investice ale může na metropoli Ústeckého kraje dopadnout ještě mnohem hůř. Na stavbu jsou totiž navázané další investice z evropských fondů. Ve hře je tak více než 900 milionů korun, které by město muselo vrátit, pokud z nich sejde. „Časový skluz by znamenal ohrožení celého Integrovaného plánu rozvoje města,“ varuje Kubata.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka:

„Když víme, že příští rok nebudou peníze, tak už od podzimu musíme některé stavby zastavit. Splatnost faktur je 2 měsíce, z čeho bychom je pak zaplatili.“


Zakonzervování staveb nicméně spolkne další miliony korun. Navíc při zastavení prací začnou stavební firmy propouštět a do konce roku by tak o práci mohlo přijít až 50 tisíc lidí. „Je potřeba si uvědomit, že jestli dneska zastavím přípravu staveb, tak prostě nezačnu v té situaci se zdlouhavostí územních řízení, stavebních řízení, stavět dřív než za 3 až 5 let, a to je špatně,“ myslí si Václav Matyáš, předseda Svazu podnikatelů ve stavebnictví. O tom, jestli ministerstvo dopravy získá na výstavbu dálnic další peníze, rozhodne vláda v září.