Fischer: Šetřit se musí i v rozpočtech obcí a krajů

Praha - Nejen státní rozpočet bude letos spořivý, kvůli nižším příjmům se bude muset šetřit i na úrovni obcí, měst a krajů. Na dnešním Národním setkání starostů, hejtmanů a primátorů to zdůraznil premiér Jan Fischer, podle kterého je důležité, aby všechny veřejné rozpočty "dýchaly společně". Ani při šetření se ale nesmí zapomínat na sociální soudržnost, podporu zaměstnanosti, vědu, výzkum a vzdělání.

„Je důležité, abychom si uvědomili, že státní, obecní a krajské rozpočty, všechno, co tvoří dohromady veřejné finance, aby všechny ty části dýchaly ve stejném rytmu. Akorát že se nám ten dech bude úžit. To znamená, že budeme muset společně bez rozdílu všichni šetřit,“ zdůraznil Fischer ve svém proslovu.

Jsou zde ale určité priority, na které by se v žádném případě nemělo zapomínat. Fischer mezi nimi zmínil především fakt, že nelze dopustit přerušení sociální koheze. Dále je třeba hledat peníze na nezbytně nutné rozvojové investice a dofinancování projektů budovaných za peníze z evropských fondů. Zásadní roli hraje také dostatek financí pro vědu, výzkum a vzdělání. „Stabilizujeme výdaje na vzdělání, vědu a výzkum, ale na projekty, které jsou skutečně dobré a nosné,“ prohlásil Fischer, který je rozhodnut za každou cenu zabránit plýtvání veřejnými penězi.

Premiér dále potvrdil, že deficit státního rozpočtu na příští rok nepřekročí 170 miliard korun, i když si všechny resorty budou muset notně utáhnout opasky. „Tímhle se vytvořil skutečně veliký tlak na státní správu, aby se rozhlédla, jak si na ty rezervy sáhnout, kde je najít, ať už je to v lidech, v hospodaření, v dobrém posouzení investičních akcí,“ podtrhl. A ve stejném duchu by podle něj měly hospodařit i nižší správní celky, tedy kraje, obce a města. Letos jim totiž příjmy klesnou zhruba o 10 procent.