Pojišťovna Triglav skončila v insolvenci omylem

Praha - Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení s pojišťovnou Triglav na návrh firmy Westminster Network Limited se sídlem v Londýně omylem. Zahájení řízení s finanční institucí, která je nositelem platné licence České národní banky, totiž zákon neumožňuje. Sama Česká národní banka to pak potvrdila. Informace o chybné insolvenci vyplývají z údajů uvedených na internetové verzi insolvenčního rejstříku. Triglav patří mezi menší pojišťovny na českém trhu. Do obchodního rejstříku České republiky se zapsala v roce 1996.

Desítky klientů proto už od rána volaly do pojišťovny. V insolvenčním řízení by totiž soud zkoumal, jestli dlužník je nebo není v úpadku. „Velká panika vznikla v důsledku zveřejnění vyhlášky o zahájení insolvenčního řízení, následně soud situaci přehodnotil a dospěl k závěru, že návrh neměl být vůbec přípustný,“ dodává místopředseda Krajského soudu Brno Jan Kozák.

Petr Baný, generální ředitel Triglav pojišťovny:

„Nás tento krok, kterým se doslova rozhodl vydírat naši společnost, poškozuje a může to mít neblahý vliv na naše vztahy s obchodními partnery, případně na naše klienty.“

Pojišťovna Triglav v insolvenci omylem (zdroj: ČT24)


Londýnská společnost požaduje po Triglavu uhrazení splatné provize 32,2 milionu korun a v budoucnu splatné provize 16,1 milionu korun. Dluh údajně potvrzuje smlouva o postoupení pohledávky, kterou vůči pojišťovně měla brněnská společnost B. M. Compact, právní předchůdce londýnské firmy. 

Firma Westminster Network Limited se domnívá, že má nárok na provize z pojistných smluv uzavřených před koncem února 2007, jejichž platnost dosud neskončila. Dalšími věřiteli Triglavu jsou podle insolvenčního návrhu společnosti Luxury Cars a AMPeng. Městský soud v Brně dále proti dlužníkovi vede řízení o částku přes dvě stě tisíc korun.

Triglav patří mezi menší pojišťovny na českém trhu 

Triglav patří mezi menší pojišťovny na českém trhu. Vznikla v roce 2000 z původní Všeobecné pojišťovny, když její mateřská společnost Zavarovalnica Triglav ze Slovinska odkoupila sto procent akcií této společnosti. Nyní působí na celém území ČR. Vedle generálního ředitelství v Brně má oblastní agentury v Praze, Českých Budějovicích, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Liberci, Olomouci a v Brně.

Triglav pojišťovna je součástí mezinárodního finančního konglomerátu Skupiny Triglav, který tvoří vedle pojišťoven na území střední a jihovýchodní Evropy také zajišťovna (Triglav RE), banka a společnosti zabývající se správou investic.