I na Gazprom došlo, odložil první projekt

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom kvůli hospodářské krizi zřejmě odloží první těžební projekt. Největší světový producent plynu dnes oznámil, že v příštím roce počítá s těžbou 507 miliard metrů krychlových plynu proti 550 miliardám za minulý rok. Spotřeba v Rusku a Evropě bude podle Gazpromu kvůli krizi nižší až do roku 2012. Od dubna ale podnik pozoruje, že se poptávka v Evropě zvyšuje.

Gazprom by kvůli slabé poptávce mohl podle náměstka generálního ředitele Alexandera Ananěnkova odložit začátek těžby v lokalitě Bovaněnkovo na poloostrově Jamal na severozápadě Sibiře. Spuštění projektu by se oddálilo o jeden rok a posunulo by se na třetí čtvrtletí 2012. Gazpromu by tak klesly letošní kapitálové výdaje na 500 miliard rublů (309 miliard korun) z původně plánovaných 637 miliard.

Při mrazu cena nerozhoduje 

Letošní produkce ruského molochu by mohla být v rozpětí 450 až 510 miliard metrů krychlových, jak uvedl na tiskové konferenci Ananěnkov. Konečné číslo bude záviset na hospodářském oživení i na počasí, protože spotřebitelé se na ceny a ekonomiku příliš neohlížejí, pokud je skutečná zima.

Alexander Ananěnkov:

„Pokud bude čtvrté čtvrtletí chladné, na vlastním zdraví nebude nikdo šetřit.“


Podnik za poslední dekádu zvyšoval produkci stabilně, protože plánuje zvýšit svůj podíl na evropském trhu z 25 na 33 procent. Finanční a hospodářská krize ale firmu vrhla v objemu těžby o dvě dekády zpět, protože klesla poptávka v průmyslu. Nákup plynu odložili i spotřebitelé. Trh čeká na to, až se ceny plynu sníží tak, jak klesly ceny ropy, kterou plyn se zpožděním kopíruje. Spalují se proto alternativní paliva nebo plyn ze zásobníků.

V prvním čtvrtletí Gazprom zaznamenal v západní Evropě denní poptávku kolem 260 až 280 milionů kubíků. Proti stejnému období minulého roku je to méně o 200 až 170 milionů. „Ale od dubna, května jsme na západních trzích zaznamenali výrazný nárůst spotřeby. Dnes dosahuje až 430 milionů krychlových metrů za den,“ prohlásil Ananěnko.

Zásobníky s plynem
Zdroj: ČK/ČTK