Elektronické karty Opencard jsou předražené

Praha - Projekt pražské elektronické karty Opencard je několikanásobně předražený. Z původně schválených 90 milionů korun na její zavedení a provoz se částka za tři roky vyšplhala na více než 730 milionů. Karta by přitom, podle předložené strategie, měla městu vydělávat. Opoziční zastupitelé kartu, která Pražanům slouží hlavně jako tramvajenka, považují za bezednou díru.

„Opencard už měla podle původních plánů vydělávat, letos téměř jednu miliardu. Na to, zda stamiliony byly utraceny adekvátně, odpoví až audit,“ řekl zastupitel Jiří Witzany (SNK-ED). Audit zřejmě proběhne na podzim. „Více než miliardový rozpočet na Opencard ale zastupitelé vůbec neprojednávali, zmiňuje se o něm jen důvodová zpráva, která byla dodatečně přiložena k usnesení o navýšení nákladů z 90 na 165 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Podle zastupitelky Petry Kolínské (SZ) vedení města tvrdí, že současné výdaje odpovídají rozpočtu na zavedení a provoz karty, jenž byl zastupiteli schválen v roce 2006. Nyní se chystá šetření. Hlavní město proto ukončí spolupráci se správcem Opencard - společností Haguess, které každý měsíc vyplácí 6,5 milionu korun. „Šetřit se začne už během léta,“ dodal mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)