Senát má na stole protikrizové balíčky, první opatření už schválil

Praha - V Senátu se dnes jedná o vládních a sociálnědemokratických návrzích na zmírnění hospodářské krize. První z opatření, o kterých se dnes bude hovořit a kterým je zrychlení odpisů firemního majetku, už senátoři schválili. Během dneška na ně ale ještě čekají další části protikrizového balíčku, z nichž zřejmě největší diskuse se strhne kolem zavedení šrotovného. Podle předseda senátorského klubu ČSSD a senátora Jiřího Stříteského (ODS) ale zákonodárci obou nejsilnějších stran šrotovné podpoří, nebo se zdrží hlasování. Senátoři dnes již ale také zjednodušili podnikání v zemích Evropské unie a přijali novelu upravující podnikání na kapitálovém trhu. Aby změny začaly platit, musí je ještě podepsat prezident republiky.

Rychlejší odpisy by se měly podle předlohy vztahovat na majetek v prvních dvou odpisových skupinách podle zákona o daních z příjmů. Tam patří například stroje pro stavebnictví nebo zemědělství, obráběcí stroje nebo kancelářská technika. V první skupině se má doba odepisování zkrátit ze tří let na 12 měsíců, v druhé z pěti let na 24 měsíců. Novela také obdobně počítá podle ministra se zkrácením doby nájmu při pořízení majetku formou finančního leasingu.

„Tato možnost zrychlených odpisů je upravena na období od 1. ledna 2009 do 30. června 2010,“ řekl senátorům ministr financí Eduard Janota. Pokud podle něj rychlejších odpisů využije 60 procent poplatníků, zvýší si tím vlastní zdroje o 9,4 miliardy korun v příštím roce a o 3,6 miliardy korun v roce 2011. „Je to jednoznačně opatření na posílení cash flow těchto podnikatelských subjektů,“ dodal ministr.

Stát může vydat dluhopisy na krytí schodku

Diskutovalo se ale také o tom, jak si stát poradí s jedním z následků krize, a to s prudkým poklesem příjmů státního rozpočtu, který dramaticky navýší deficit rozpočtu. Senátoři se shodli na tom, že státu povolí vydat dluhopisy za 23,6 miliardy, které mají pokrýt částečně nárůst schodku z původně plánovaných 38,1 miliardy korun až k sumě přesahující 150 miliard.

Zelená také volnému pohybu služeb

Na programu dnešní schůze horní komory parlamentu je ale nejen boj s krizí. Senátoři zvedli ruce také pro zákon o volném pohybu služeb v rámci EU, který umožní podnikatelům například poskytovat dočasně služby v jiných zemích unie pouze na základě povolení mateřské země. Nebude tedy třeba složitě obstarávat další povolení v cizině.

Souhlasu senátu se dočkal také zákon o podnikání na kapitálových trzích. Zákon novelizuje povinnosti firem a dalších subjektů, s jejichž cennými papíry se obchoduje na burzách. Norma mimo jiné umožňuje penzijním fondům zavést poplatek za přechod zákazníka ke konkurenci. Pokud zákon podepíše prezident, budou moci od odcházejících klientů požadovat až 800 korun.