Firma SPB Consortium stáhla žalobu na Česko

Brno - Švýcarská firma SPB Consortium stáhla žalobu na Českou republiku o 80 miliard korun, kterou loni v září podala k Městskému soudu v Brně. Mluvčí soudu Soňa Vyplašilová řekla, že jako důvod firma uvedla dohody o sporných pohledávkách týkajících se zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB), které v květnu podepsal tehdejší ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Cílem dohod bylo podle ministerstva právě zažehnání žalob, v nichž Česku hrozilo zaplacení až 120 miliard korun.

Firma SPB Consortium žalovala stát, respektive Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Společnost v žalobě argumentovala tím, že stát IPB diskriminoval při udělování veřejných podpor. Švýcarský podnik vstoupil do sporů kolem zkrachovalé IPB poté, co vykoupil sporné pohledávky z konkurzu IP Banky, nástupnické firmy po IPB.

Do roku 2006 stát vedl s bývalým majitelem IPB, japonskou společností Nomura, řadu soudních sporů. Japonská banka původně požadovala až 40 miliard korun. Česko naopak v jiné arbitráži po Nomuře chtělo 111 miliard korun jako náhradu škody, již Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB.

V roce 2006 Česká republika arbitráž s Nomurou prohrála. O pár měsíců později stát podepsal s Nomurou smír, podle kterého měla výše odškodnění činit nula až sedm miliard korun. Nakonec Česká republika Nomuře zaplatila 3,6 miliardy korun.