Projekty v Číně musí užívat jen domácí produkty

Peking - Čína spojila projekty na podporu ekonomiky s povinností využívat domácí produkty. Podle nového nařízení čínské vlády musejí stimulační projekty obdržet zvláštní povolení, jestliže chtějí využívat dovezené výrobky. Peking přitom ještě nedávno kritizoval podobné opatření ve Spojených státech, kde vláda schválila stimulační program v hodnotě 787 miliard dolarů. Jeho součástí je klauzule zvaná Buy American, podle které musí veřejné projekty využívat americké produkty. Tuto klauzuli nazvala Čínská státní tisková agentura "jedem" pro snahy vyřešit světovou finanční krizi.

Pro ochranu čínské ekonomiky se Peking rozhodl poskytnout stimulační opatření ve výši čtyř bilionů jüanů (přes 11 bilionů korun). Výkon hospodářství podle premiéra Wen Ťia-paa začal vykazovat pozitivní změny a celková ekonomická situace se stabilizovala. „Základy pro ekonomické oživení nejsou stabilní a přetrvává mnoho nejistot,“ uvedl předseda vlády a vyzval k připravenosti na potíže, které by mohly nastat v budoucnu.

Pokud ale budou chtít peníze ze stimulačního balíku čerpat projekty, které využívají zahraniční zboží, budou potřebovat speciální povolení. Projekty s
dotacemi od vlády by měly kupovat domácí zboží, ledaže produkty a služby
nelze za přijatelné obchodní podmínky v Číně pořídit," píše se v nařízení. 

Ještě v únoru ale čínská vláda uvedla, že při stimulačních výdajích bude se zahraničními i domácími produkty zacházet stejně, což jí nařizují i závazky u Světové obchodní organizace (WTO). Tato pravidla se však nevztahují na vládní zakázky.

Stimulační opatření Pekingu jsou zaměřena na ochranu Číny před ekonomickou recesí. O zvýšení domácí poptávky usiluje vláda především stavbami dálnic a dalšími veřejnými zakázkami.