ČSSD chystá 38procentní daň pro roční příjmy nad 1,2 milionu korun

Praha - Sociální demokracie chce po případném úspěchu v podzimních volbách do sněmovny zavést osmatřicetiprocentní daň z příjmu pro hrubé příjmy nad 1,2 milionu korun ročně. Novinářům to dnes řekl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že strana chce obnovit progresivní zdanění příjmů. Nyní je daň z příjmu pro všechny příjmové skupiny 15 procent z tzv. superhrubé mzdy, což reálně činí zhruba 23 procent. Vedle mnoha jiných návrhů zazněl na tiskové konferenci rovněž plán na zavedení majetkových přiznání pro bohaté.

Vedle plánovaného zvýšení daní hodlá ČSSD po volbách prosadit rovněž znovuzavedení tzv. společného zdanění manželů s dětmi. Dále chtějí sociální demokraté zajistit vstup ČR do směnného systému ERM II, který je předstupněm pro vstup země do eurozóny, a rovněž zjednodušit daňový systém. Umíráček zvoní s možným vítězstvím ČSSD v nadcházejících předčasných sněmovních volbách také konceptu tzv. superhrubé mzdy. Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka též uvedl, že sociální demokraté chystají zavedení tříprocentní dědické daně u majetku přesahujícího deset milionů korun.

Doktor: Začal hon na bohaté 

Návrh ČSSD na výrazné zvýšení daňové zátěže lidí s příjmy kolem sta tisíc korun měsíčně ostře odmítl daňový expert ODS Michal Doktor. „Já ten návrh sociální demokracie vnímám jako vyhlášení honu na milionáře. Je to taková hra 'Chyť si svého milionáře a ober ho vyššími daněmi'. Těch lidí majících takový příjem v České republice je zhruba 250 tisíc. I kdyby odevzdali veškeré své příjmy, nikoliv daně,  nebude to stačit k tomu, aby se zaplatila ani desetina ze sociálních projektů, které navrhují sociální demokraté,“ řekl.

Jiří Schwarz jr. hodnotil v ČT24 daňové návrhy z dílny ČSSD:

„Počítáno z normální hrubé mzdy ta sazba je dneska 22 procent, takže to zvýšení na 38 nemůže naplnit státní rozpočet o tolik více.“


Sociální demokraté zavzpomínali na dobu, kdy České republice vládli, a přivlastnili si nároky na tehdejší prosperující hospodářství. Současný hrozící propad a vůbec ochladnutí ekonomiky přičetli vedle dopadů světové hospodářské krize také vládě pod taktovkou Mirka Topolánka a jejím reformám. „V září 2006, kdy končila sociálnědemokratická vláda, byla ekonomika nastavena na tempo růstu kolem šesti procent,“ pochválil se Jiří Paroubek.


Předseda ČSSD naznačil, že prý Topolánkova vláda dosahovala relativně nízkých schodků pouze účetními triky. S tím ne zcela souhlasí Jiří Schwarz jr., analytik Liberálního institutu. „Nějaké takové trochu triky tam byly, ale v minulých letech se dařilo vybrat na daních více peněz, než se očekávalo,“ tvrdí Schwarz.

Progresivní daň není ve světě nijak výjimečná

Nyní používá systém progresivního zdanění většina vyspělých ekonomik - USA, Německo nebo Francie. „Toto není sazba, která by byla výjimečná, když vezmeme vyspělé země,“ řekl k plánu ČSSD ekonom z Karlovy univerzity Evžen Kočenda. Sociální demokraté nicméně kromě horního koridoru ostatní daňová pásma stanovena nemají.

Bohuslav Sobotka (ČSSD):

„Pokud jde o zavedení dalších daňových pásem, tam necháváme do budoucna otevřenou možnost. To, že by bylo vyšší množství daňových pásem, bude záležet na rozpočtové situaci a na tom, co si Česká republika bude moci dovolit.“


ČSSD vábí lidovce

ČSSD představila také plány týkající se regulace loterií, hazardních her či úvěrových společností. Naznačila tak příklon k nově zvolenému vedení KDU-ČSL, který potvrdila rovněž avizovaná předvolební spolupráce v oblasti zdravotnických poplatků či slučování zdravotních pojišťoven.