Během příštího desetiletí může zaniknout až 240 tisíc míst

Praha - Do roku 2020 může v českém průmyslu zaniknout přes 150 tisíc pracovních míst. Přes 40 tisíc jich pak může být zrušeno v zemědělství. Třetí největší snížení, a to přes 30 tisíc míst, může postihnout stavebnictví. Uvádí to analýza Odhadovaná struktura zaměstnanosti v české ekonomice, kterou zpracovaly Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání (NOZV) a Národní vzdělávací fond (NVF).

Hlavním důvodem poklesu zaměstnanosti v průmyslu je podle studie snižující se dostupnost pracovníků a naopak rostoucí mzdové náklady. Podíl tohoto odvětví na celkové zaměstnanosti by měl klesnout z 28,6 procenta v roce 2008 na 25,4 procenta v roce 2020.

Zemědělství pak bude postiženo poklesem zájmu mladých lidí o tento obor. Stavební výroba bude výrazně zasažena změnou poptávky. Kvůli nasycenosti trhu klesne počet nových průmyslových, obchodních, administrativních i vodohospodářských staveb. „Naopak po zotavení z recese má růstový potenciál dopravní infrastruktura a bytová výstavba,“ uvádí analýza, která zkoumala 15 hlavních ekonomických oborů tuzemského hospodářství.

Rozhovor s Jiřím Braňkou (zdroj: ČT24)

Přes 20 tisíc pracovních míst může zaniknout také v sektoru veřejné správy a obrany. „Zde by se mohl projevit důsledek elektronizace i snaha omezovat výdaje z veřejných rozpočtů,“ informuje zpráva.

Nová místa vzniknou v oboru nemovitostí

Naopak nejrychleji rostoucím odvětvím s možností až 100 tisíc nových pracovních míst by měl být sektor služeb v oborech nemovitostí, pronájmu, IT a dalších podnikatelských služeb. Stárnutí české populace se odrazí také v rostoucí zaměstnanosti ve zdravotnictví. Zde by měl přírůstek nových pracovních míst činit téměř 60 tisíc. Dvacet tisíc nových pracovních příležitostí by měl také nabídnout sektor cestovního ruchu.

Ani zaměstnanost v průmyslu však nebude klesat globálně. Stále zde zůstanou odvětví, která budou velmi perspektivní. „Patří tam zejména některé části strojírenství, například energetické strojírenství, potom věci, které souvisejí s mikroelektronikou, s počítači, některé věci v automobilovém průmyslu, ať už se jedná o elektronické prvky v automobilech nebo hybridní pohony,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Jiří Braňka z Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání. Růžovou budoucnost má prý i letecký průmysl a bohužel i výroba zbraní. 

Více informací o tom, jak perspektivní jsou jednotlivé profese, je možné nalézt na internetovém portálu http://www.budoucnostprofesi.cz/. Národní vzdělávací fond zde zpřístupnil data o budoucnosti různých povolání v české ekonomice v letech 2009 až 2013.

  • Práce v bramborárně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60347.jpg
  • Byty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/288/28704.jpg