V Senátu prošlo šrotovné i další novely

Praha - Senátem prošel návrh šrotovného, který v rámci protikrizových opatření navrhla ČSSD. Zákon o podpoře hospodářského růstu a stability počítá i s prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti. Senát schválil i jiné novely - dočasné slevy na sociálním pojištění, novelu insolvenčního zákona či rychlejší odpisy firemního majetku.

„Já nejsem zastáncem šrotovného, ale musím konstatovat, že jestliže se jednou něco dohodne, tak ta dohoda by se měla respektovat,“ poukázal na vzájemnou dohodu dvou nejsilnějších stran ministr financí Eduard Janota.

Senát zatím do dolní komory vrátil návrh ČSSD, podle kterého by mělo být chování obchodních řetězců regulováno zákonem. Návrh senátoři poupravili s tím, že by se měl týkat pouze prodeje potravinářských a zemědělských výrobků. Naopak cestu k prezidentskému podpisu již má jistou návrh na dočasné slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Podle vlády má snížit náklady na pracovní sílu a zajistit udržení pracovních míst.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Podnikatelé ušetří na pojistném

Slevy na pojistném za své zaměstnance budou moci zaměstnavatelé využít  jen do konce příštího roku. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka senátorům řekl, že snížení je navrženo ve výši 3,3 procenta rozdílu mezi 1,15 násobku průměrné mzdy a vyměřovacím základem zaměstnance. „Například při mzdě ve výši 15 tisíc korun sleva bude činit 400 korun,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Cílem novely je podpořit zaměstnatelnost nízkopříjmových skupin zaměstnanců, jejichž pracovní místa jsou nejvíce ohrožena. Novela by mohla pomoci zachránit až 70 tisíc míst.

Senát nadále schválil novelu insolvenčního zákona. Zaměstnanci firem v insolvenci zřejmě budou mít nárok na vyplacení sedmi měsíčních platů. Dosud mají nárok na půlroční mzdu před měsícem, ve kterém byl na jejich firmu podán insolvenční návrh. Novela, kterou navrhla bývalá vláda, má uchránit pracovní místa podniků v potížích. Cílem je vyhnout se tomu, aby podniky v rámci insolvenčních řízení zanikaly a byly rozprodávány.

„Návrh je z dílny sklářských odborářů a ukázal některé slabiny toho dosavadního zákona o platební neschopnosti. Myslím si, že ten návrh je správný,“ řekl senátor ČSSD Milan Štěch. Svých tří měsíčních mezd se dočkají skláři ze zkrachovalých společností. Peníze na ušlé platy jim dá stát, bude to až 100 milionů korun.

Petr Šimerka
Zdroj: ČT24