Kvůli krizi zejí průmyslové objekty prázdnotou

Pardubice - Hospodářská krize zastavila v některých městech projekty na využití bývalých průmyslových objektů. Příkladem jsou Pardubice, v jejichž centru je zchátralých továren hned několik. Pardubický kraj ani magistrát zatím nenašly způsob, jak takové lokality oživit. Kvůli ekonomické krizi se nedaří přilákat investory. Areály tak na svoje využití stále čekají.

„Jednáme s investory, snažíme se s nimi ty jednotlivé studie projednávat, aby pak až budou peníze, se to mohlo rychle zrealizovat,“ řekl ČT24 primátor Pardubic Jaroslav Deml. Například areál bývalé továrny Prokop, v centru Pardubic, je opuštěn už 9 let. Schází se zde tak podivné živly. Jak potvrdila i mluvčí pardubické policie Markéta Janovská, mezi „nájemníky“ zchátralého domu byly v minulosti i celostátně hledané osoby.

Bývalou továrnu na výrobu mlýnských strojů chtěl investor už příští rok přestavět na multifunkční centrum. Ovšem v době ekonomické krize odložil realizaci projektu na neurčito.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Michaela Winklerová, mluvčí Czech Property Investments:

„Hospodářská krize donutila banky zpřísnit úvěry při poskytování úvěru. Určitě výstavbu v Prokopce chceme realizovat, otázkou je, kdy bude správný čas.“


Areál bývalé továrny Prokop i další podobné průmyslové objekty ve městě tak zřejmě zůstanou opuštěné několik dalších let a mohou tak sloužit jako přechodný příbytek lidí bez řádného přístřeší.