ČEZ chystá investice do elektromobilů či efektivnější spotřeby elektřiny

Praha - Elektrárenský gigant ČEZ má velkolepé plány. Do roku 2020 investuje desítky miliard korun do nových technologií. Díky nim by se měla elektřina vyrábět i spotřebovávat efektivněji a šetrněji. Investovat chce například do elektromobilů. Velkou budoucnost má také technologie Smart grid neboli chytrá síť. Člověk si bude příjem i výdej elektřiny regulovat sám.

„Člověk si bude moct lépe kontrolovat to, kolik elektřiny dostává, kdy si zapojí který spotřebič, bude moci jednou elektřinu skladovat, budeme jezdit v elektrických autech. Těch projektů je strašně moc a samozřejmě to, kolik to bude stát, ukáže teprve budoucnost,“ nastiňuje plány ČEZu do budoucna jeho ředitel Martin Roman.

Jen do vědy a výzkumu chce ČEZ investovat pět miliard korun. Rovněž se plánuje stát nejvýznamnějším poskytovatelem služeb pro elektromobily ve střední Evropě. Půlmiliardu spolknou pilotní projekty elektrických aut, které se chystají v Praze a Ostravě. „Předpokládám, že elektromobily se uplatní především v podnicích, které mají predikovatelné užití svých aut. Například zásobovací služby nebo pošta,“ dodává obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda.

ČEZ má velkolepé plány (zdroj: ČT24)

Velkou budoucnost má technologie Smart grid neboli chytrá síť. Člověk si řídí příjem i výdej elektřiny sám. Neustále sleduje, jakou má spotřebu, a podle toho volí nejlevnější tarif. „Tím by odpadly všechny zálohy, všechny nedoplatky, protože by každý věděl, jak by si mohl tu elektřinu spotřebovávat,“ dodává mluvčí Spolku proti nemravným cenám elektřiny Jiří Chvojka. Na skutečný start technologických novinek si ale lidé budou muset ještě počkat. Podle Martina Romana půjde o několik let.

Šéf ČEZu Martin Roman
Zdroj: ČT24