Obchodování firem se zbraněmi se má zjednodušit

Praha - Obchodování českých firem se zbraněmi má být jednodušší. Novela zákona, kterou schválil senát, zavádí takzvané eurolicence a snížit se má počet dokladů, které musejí obchodníci předkládat. Kritici varují, že norma nahrává i černému obchodu do rizikových zemí.

Dle slov senátora ODS Tomáše Kladívka současné povolovací licence jednoznačně hovoří o tom, že licenční místo, které vydává licenci, je ministerstvo průmyslu a obchodu. To má několik svých poradních sborů. Všechny tyto složky, jako ministerstvo zahraničí, ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra, pracují na tom, aby osoba, která chce obchodovat s vojenským materiálem, splňovala všechny aspekty.

„Problém v obchodu s vojenským materiálem je o tom, jestli nějaký komponent, který je nazván jako vojenský materiál, můžeme vyvážet do několika zemí světa, existují totiž rizikové země,“ dodal Kladívko. Jednak vyvážíme vojenský materiál, který tady zbyl po československé armádě, a jednak jsou tady firmy, které vyvíjejí a nabízejí svůj materiál.

Rozhovor s Tomášem Kladívkem a Františkem Jandou (zdroj: ČT24)

„Český kontrolní mechanismus je nastaven dvoustupňově. Firma, která chce vyjednávat obchod se zbraněmi s nějakým zahraničním smluvním partnerem, musí mít povolení. Aby povolení dostala, tak ve statutárních orgánech musí mít lidi, kteří jsou bezpečnostně způsobilí,“ řekl František Janda z Amnesty International.