Kde hledat letní brigádu?

Praha - Právě jste úspěšně odmaturovali? Složili poslední zkoušku za tento ročník? Gratulujeme. Batoh už máte sbalený a vyrážíte na toulky po Čechách, po Evropě, nebo snad dokonce po Americe? Přejeme šťastnou cestu a spoustu nezapomenutelných zážitků. Anebo si za dva měsíce prázdnin raději chcete vydělat? Pak čtěte dál.

Ideální situace je samozřejmě ta, že vám brigádu „dohodí" někdo z rodiny nebo ze známých. Ne každý má ale takové štěstí. A pak mu nezbývá než sledovat inzeráty, navštěvovat personální agentury nebo vyrazit přímo do firem. Kde tedy nejlépe práci hledat?

„Obecně platí, že brigády se snáze hledají v Praze než regionech“ říká Luboš Rejchrt, prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb. „A v Praze bych zcela určitě doporučil návštěvu personálních agentur,“ dodává. Personální oddělení firem v Praze jsou totiž zvyklá spolupracovat s  agenturami při vykrývání dovolených nebo zvýšené potřeby pracovníků v rámci sezónních prací.

„V regionech bych doporučil maximálně využít znalost prostředí a jít do firem napřímo,“ doporučuje dále Rejchrt. Ale i navštívit personální agenturu se může vyplatit, nadnárodní společnosti, které v regionech působí, obsazují pracovní pozice i v případě brigádníků právě prostřednictvím agentur.

Obecně je ale práce málo, a ne na každého brigádníka se tak dostane. „Podle signálů spíše očekáváme celozávodní dovolené a prázdninový pokles produkce než navyšování pracovníků," upozornil Rejchrt. Letos to opravdu vypadá, že sehnat jakoukoli brigádu bude spíše výhrou než možností výběru z nabídky. Za pokus to ale určitě stojí.

Pokud brigádu seženete, musíte se zaměstnavatelem uzavřít smlouvu. Nejvýhodnější smlouvou je v případě brigád dohoda o provedení práce. Výhodná je pro obě strany především v tom, že není nutné platit zdravotní ani sociální pojištění. Platí se pouze daň z příjmu, a to ve výši 15 procent. Podmínkou této dohody je ovšem to, že brigádník nesmí u jednoho zaměstnavatele odpracovat více než 150 hodin ročně.