Pivo šidí čtvrtina restaurací

Praha - Zhruba čtvrtina tuzemských restaurací "nabízí" zákazníkům pivo nedotočené na správnou míru. Vyplývá to z průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), který prověřil 50 podniků v osmi městech České republiky. Nejvíce v testu propadly restaurace v Ostravě a Brně. Mezi hůře hodnocenými hospodami byly kupodivu i vyhlášené českobudějovické restaurace. Relativně dobře si naopak vedly hostince v Bohumíně či Hradci Králové.

V testu propadly například i vyhlášené českobudějovické „budvarské“ restaurace Masné krámy a Budvarka v ulici Karla IV. Dobrou zprávou pro pivaře je však skutečnost, že většina číšníků či servírek se postavila k reklamaci „podmíráků“ čelem. Ochotně reagovali například výčepní právě v Masných krámech, v Bombastic clubu ve Vyškově nebo v Pizzerii Caruso v Ostravě. SOS proto hodnotí situaci v českém pohostinství jako „ještě ne tak zlou“.

V několika případech nicméně zaměstnanci regionálních informačních center SOS narazili na aroganci obsluhy, která pivo odmítla dotočit. V budějovické pivnici Budvarka v ulici Karla IV. se číšník vyjádřil ve smyslu, že „pivo dojde“. Jako nepříjemnou a arogantní vyhodnotilo SOS také obsluhu Besedního domu ve Vyškově nebo podniku Captain Morgan v Olomouci.

Na čele Bohumín či Olomouc, vespod Ostrava 

Pro místní restauratéry dopadl průzkum dobře například v Bohumíně, Hradci Králové nebo Olomouci. Naopak v Brně čepovali pod míru ve dvou ze třech případů, v Ostravě v pěti případech z osmi.

Češi patří k největším milovníkům piva na světě. Podle statistik vypijí ročně zhruba 160 litrů na hlavu, což je nejvíce na světě. Podle nedávného vyjádření velkých pivovarníků se Češi v poslední době přiklánějí k lahvovému pivu na úkor točeného. Důvodem může být krize, neboť točené pivo je dražší. Poměr prodaného točeného k lahvovému je nyní zhruba půl na půl.