Zemědělci chtějí blokovat sklady obchodních řetězců

Praha - Nejen výkupní ceny mléka, ale i chování obchodních řetězců je českým zemědělcům trnem v oku. Zatímco proti prvnímu chtějí protestovat blokádou dálnic, kvůli druhému chtějí zablokovat sklady řetězců. K tomuto kroku sáhnou podle prezidenta Agrární komory v případě, že řetězce nesplní jejich požadavky, mezi něž patří například nárůst podílu marží zemědělců na konečné ceně potravin či větší zastoupení českých potravinářských výrobků v nabídce obchodních řetězců.

Se zástupci řetězců by měl podle Veleby v příštích dnech jednat prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Zemědělci i potravináři si dlouhodobě stěžují, že marže obchodníků na rozdíl od těch jejich se neustále zvyšují. Upozorňují také na rostoucí podíl potravin z dovozu, čímž jsou prý z trhu vytlačováni tuzemští výrobci a následně poškozováni domácí zemědělci.

„Pokud to jednání nebude úspěšné, po vzoru francouzských farmářů připravíme blokádu logistických center obchodních řetězců,“ uvedl Veleba. Francouzští farmáři v minulosti blokovali logistické centrály řetězců nepřetržitě po dobu až dvou dnů.

Tuzemští farmáři přitom už dříve oznámili, že na přelomu června a července chtějí blokovat jednu nebo více českých dálnic. Hodlají tím upozornit na údajně kritickou situaci chovatelů mléčného skotu, které trápí již několik měsíců trvající nízké výkupní ceny mléka.