Kyjev chce obejít Moskvu: Plynárny z EU by si na Ukrajině skladovaly plyn

Kyjev - Evropské plynárenské společnosti by si mohly kupovat ruský plyn a zaplacený by ho mohly skladovat v zásobnících na Ukrajině. Navrhl to dnes ukrajinský podnik Naftogaz, který nyní plyn pro zimní spotřebu v Evropě musí kupovat a má s tím potíže. Navržená změna by mohla předejít nové krizi v dodávkách ruského plynu do Evropy. Rusko Evropu opakovaně varovalo před novými výpadky dodávek, pokud Ukrajina nesežene peníze, aby do podzemních zásobníků načerpala dostatek plynu pro plynulé zásobování během zimy.

Ruský vývoz plynu do Evropy přes Ukrajinu se za leden až květen meziročně propadl o 45,5 procenta, uvedlo dnes ukrajinské ministerstvo energetiky. Proti 50procentnímu propadu za leden až duben jde o mírné zlepšení. Je za tím ale i otálení evropských firem, které vyčkávají na to, až drahý ruský plyn zlevní. Vede je k tomu předchozí pokles cen ropy, kterou plyn zpravidla s určitým zpožděním kopíruje.

Ukrajinci potřebují na plyn přes 4 miliardy dolarů

Premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková tento týden uvedla, že země potřebuje na nákup ruského plynu do zásobníků půjčit čtyři miliardy dolarů. Ukrajina doufá, že jí tyto prostředky poskytnou evropské banky. Naftogaz pak dnes požadovanou sumu mírně zvýšil. Uvedl, že potřebuje 4,2 miliardy dolarů (zhruba 79,4 miliardy korun). Těmto úvěrům by se ale Evropa podle Naftogazu vyhnula, pokud by si plynárenské podniky z Evropy plyn na zimu koupily a na Ukrajině uskladnily.

Kvůli špatné finanční situaci Naftogazu tak riziko omezení dodávek ruského plynu do Evropy trvá. Spor o dodávky naposledy naplno propukl v lednu a bez plynu se kvůli němu na dva týdny ocitla řada evropských zemí. Nejhorší situace byla v Bulharsku a na Slovensku. Odběratelů v Česku se ale krize nedotkla díky plynu z domácích zásobníků.

Julija Tymošenková a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24