Silnice R6 z Chebu bude příliš drahá

Karlovy Vary - Vysokorychlostní silnice R6, která má spojovat Cheb a Karlovy Vary, bude předražená. Téměř třetina 40kilometrové trasy totiž povede po mostech. Dle publikovaných údajů je kilometr po mostě až šestkrát dražší než na běžném terénu. Na úseku stojí kilometr silnice v průměru 406 milionů korun.

Podle směrného ukazatele pro vysokorychlostní silnice by přitom jeden kilometr měl přijít na 365 milionů korun. „Mosty byly nutné z hlediska překročení vodních toků a silnic, ale ekologové požadují i biokoridory,“ řekl ředitel karlovarského střediska Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda. Biokoridory, neboli koridory pro zvěř, jsou ale podle kritiků na tomto místě zbytečné.

„Spousta z nich je navržena jen od stolu a ne ze skutečné potřeby tohoto prostředí,“ nastínil ekolog Jaroslav Růžička. Zvěř se totiž prý stejně může dostat pod kola kamionů, které budou projíždět po staré silnici, aby se vyhnuly mýtnému. „Působí to jako provázaná betonářská lobby, od komplexu zadání projektu až po realizaci stavby,“ kritizoval zastupitel Karlovarského kraje Jiří Kotek (ED).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

O tom, zda by se na stavbě dalo ještě ušetřit, mnozí pochybují. Úsek z Chebu do Karlových Varů má být dokončen v roce 2012. Pak se má pokračovat směrem na Prahu. Radomil Havrda připustil, že by se v nové části ušetřit dalo, ale bylo by to prý na úkor kvality a bezpečnosti silnice.

Silnice R6 v roce 2012
Zdroj: ČT24