Stále více žen začíná podnikat

Praha - Ženy po celém světě se čím dál častěji pouští do samostatného podnikání. Má to ale jeden háček - jejich firmy bývají řádově menší než ty, které vedou muži. V některých odvětvích, jako například v kovozpracujícím průmyslu nebo potravinářství, ženy stále zůstávají až na druhém místě. Nejpodnikavějšími Evropankami jsou Litevky, podniká tam přes 40 procent žen.

Další příčky okupují Maďarky, Kazašky nebo Polky. Ženy v Čechách jsou na tom hůře, vlastní byznys jich tu má pouze 20 procent. Podle výzkumu ženy podnikají spíš ve službách - oděvnictví, hotelech nebo restauracích. V Evropě jsou ale obecně v investování opatrnější, svědčí o tom fakt, že mnohem méně žádají banky o půjčky.

Například šéfka banky ING Alexis Goeorge z Austrálie nyní prožívá ve vrcholném managementu jedno z nejtěžších období. „Fakt, že je tu ekonomický propad, to není moje osobní chyba. Musím vést lidi klidně a optimisticky skrz tohle těžké období,“ řekla ředitelka ING. „Téma žen ve vedoucích pozicích je z části uměle vyvolávané téma, protože ženy, které se chtějí prosadit ve vedoucích pozicích, tak se prosadí,“ zmínil generální ředitel firmy Triton Luděk Pfeifer.

Stále více žen začíná podnikat (zdroj: ČT24)