Češi vysáli program Průmysl a podnikání takřka do mrtě

Brusel - 9,4 miliard korun se podařilo vyčerpat českým firmám z evropského programu Průmysl a podnikání. To představuje 98 procent všech dostupných peněz. Česko se tak zařadilo v čerpání tohoto programu mezi nejúspěšnější země. Celkem se dostalo na 1200 projektů, zájem byl nicméně dvojnásobný. Mezi nejlepší čerpající v České republice je Vědeckotechnický park Plzeň. Z dvousetmilionové investice zaplatila Evropská unie plných 150 milionů. Do roku 2013 by z Bruselu mělo přitéct dalších 100 miliard.

„Největší přínos vidím v tom, že jsme pomohli nárůstu české ekonomiky právě v oblasti inovativních projektů, a že jsme pomohli některým podnikatelům se dostat úplně na jinou úroveň, na kterou by si sami nedosáhli,“ podotýká ředitel sekce strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Elfmark. Zástupce Evropské komise Jack Engwegen pak dodává, že to pomůže rozvoji celého soukromého sektoru, aby byl konkurenceschopný nejen v Evropě, ale i ve světě.

Nejúspěšnější plzeňští vědci 

Češi vysáli program Průmysl a podnikání takřka do mrtě (zdroj: ČT24)

K nejúspěšnějším žadatelům patří plzeňský Vědeckotechnický park. Unie z dvousetmilionové investice zaplatila 150 milionů. „Ta dotace byla tak významná, a ta investice tak velká, že s použitím jaksi běžných komerčních prostředků získávání financí bychom měli podstatně ztíženou pozici a možná bychom se dostali i do fáze, že projekt by byl nemožný,“ pochvaluje si pomoc Evropské unie manažer pro rozvoj Vědeckotechnického parku Plzeň Jan Černý.


Program Průmysl a podnikání se teď už jmenuje Průmysl a inovace. Dohromady s tuzemskými penězi tak budou mít podnikatelé do roku 2013 možnost využít až 100 miliard korun. A zájem o ně v době hospodářské recese roste.

Miroslav Elfmark pro ČT24:

„V současné době máme jedinečnou šanci právě jí využít oproti státům, které programovou pomoc nemají, abychom se opravdu dostali tam, kam potřebujeme. To znamená kvalitativním skokem na úroveň inovativních produktů, které lze prodat kamkoliv do světa.“


Unie poskytne až 75 procent, zbytek si firmy musí opatřit samy. Často ale narazí u bank. S potížemi se získáváním úvěrů souhlasí Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR. Jak nicméně tvrdí generální ředitelka CzechInvestu, s touto překážkou by měl pomoci stát. „Na jeho řešení byl upraven program záruka, v rámci něhož je poskytnutá garance pro komerční úvěr,“ říká Alexandra Rudyšarová.