ArcelorMittal dividendy vyplácet nebude

Ostrava - Největší domácí huť ArcelorMittal Ostrava (AMO) nevyplatí dividendy z loňského čistého zisku 4,919 miliardy korun. Kromě pětiprocentního přídělu do rezervního fondu převede 4,673 miliardy korun na účet nerozděleného zisku minulých let. Na účtu tak bude mít přes 38,3 miliardy korun. Rozhodla o tom dnes valná hromada AMO. Drobní akcionáři opět proti nevyplácení dividend protestovali.

Výsledky jsou za zkrácené hospodářské období od loňského dubna do konce prosince. V předchozím účetním období, které trvalo od února 2007 do loňského února, hospodařil ostravský hutní gigant s čistým ziskem 8,227 miliardy korun. Společnost loni vykázala tržby 35,186 miliardy korun, zatímco předloni činily 48,345 miliardy korun. Provozní hospodářský výsledek za devět měsíců loňského roku činil 4,029 miliardy korun.

Generální ředitel: Výsledky ovlivnila krize 

Podle mluvčí AMO Věry Breiové není možné hospodářské výsledky meziročně srovnávat. Společnost zkrátila loňské účetní období kvůli dubnové fúzi s dceřinou společností NOVÁ HUŤ EXPORT. Předseda představenstva a generální ředitel AMO Sandžaj Samaddar akcionářům řekl, že loňské výsledky ovlivnila hospodářská krize. „Odrazilo se v nich snížení výroby oceli v posledním čtvrtletí. Naopak první tři měsíce roku, které byly velmi dobré, v nich nejsou zahrnuty,“ vysvětlil Samaddar.

Menšinoví akcionáři včetně společnosti Havrton Investments Limited, kterou zastupuje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, dnes požadovali rozdělit zisk AMO ve výši 1400 korun na akcii. Valná hromada ale jejich návrhy neschválila. Havrton Investments vlastní necelých 14 procent akcií AMO, téměř 72 procent patří Mittal Steel Holdings AG, necelých 11 procent je stále ještě státu a zhruba o 3,5 procenta se dělí drobní akcionáři.

Menší akcionáře prý AMO diskriminuje 

„Záměrně diskriminují menšinové vlastníky a skrytě distribuují zisk majoritnímu akcionáři. Finanční kapitál společnosti tak mizí v daňových rájích a lidský kapitál mizí ve frontách na úřadech práce,“ řekl drobný akcionář Jiří Psota. Společně se skupinou akcionářů podali v minulých dnech na představenstvo AMO kvůli dividendám a půjčkám AMO mateřskému ArcelorMittalu dvě trestní oznámení.

ArcelorMittal Ostrava je největší hutní firmou v ČR a patří do ocelářské skupiny ArcelorMittal. Společnost zaměstnává celkem 6600 lidí, kvůli krizi už propustila od ledna téměř tisícovku zaměstnanců. Firma omezila provoz jedné vysoké pece. Nyní jedou dvě pece na zhruba poloviční výkon a dvě koksárenské baterie. Před vypuknutím krize byly v provozu pece tři a společnost vyráběla ročně přes tři miliony tun oceli.