Airbus na aerosalonu navzdory tragédii semlel Boeing

Paris - V souboji, který spolu tradičně svádí dva největší výrobci civilních letadel Airbus a Boeing vítězí zatím evropský Airbus. Tomu se na prestižním aerosalonu v Paříží podařilo i v době krize získat zakázky za miliardy dolarů. Na letišti Le Bourget uspěli rovněž Češi. Aero Vodochody domluvil zákazky u Bombardieru a Airbusu za 8 miliard korun.

I přes pochmurnou atmosféru, která se od nedávné katastrofy Airbusu A330 kolem výrobce točí, dokázal během čtyř dnů podepsat kontrakty na víc než sto letadel. Naopak Boeing zatím udělal jen jeden menší obchod. Celková bilance tak vypadá jednoznačně, 11 miliard Airbusu ku 150 milionům dolarů Boeingu.

Šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika Jan Čadil pro ČT24:

„Airbus vlastně pařížský aerosalon pojal jako oslavu 40. výročí svého založení, takže by se dalo říct, že se na tu výstavu i lépe připravil.“

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)


Většina objednávek má svůj původ v Asii nebo u nízkonákladových leteckých společností. „Je to současný trend, protože i když mají nízkonákladoví dopravci své problémy, tak je to trh, který se v současné době dynamicky rozvíjí a druhá věc je Asie, protože tam je potřeba obměny velkého počtu letadel, takže to jsou hlavní trhy, které v současné době hýbou celým odvětvím,“ dodává Čadil.

Na své si na aerosalonu na letišti Le Bourget poblíž Paříže přišel i český výrobce letecké techniky Aero Vodochody. Domluvil dvě velké zakázky u Bombardieru a Airbusu za 8 miliard korun. Boj mezi leteckými společnostmi o další zakázky pak bude pokračovat až do neděle, kdy se brány leteckého veletrhu opět na dva roky uzavřou.