Sněmovna žádá, aby BIS prověřila zájemce o koupi skláren ve Světlé

Praha - Poslanci dnes vyzvali vládu, aby požádala Bezpečnostní informační službu o prověření osob, které se ucházely o koupi zkrachovalých skláren ve Světlé nad Sázavou. Poslance k tomuto rozhodnutí vedly obavy z toho, že výběrové řízení bylo zmanipulováno a o kupci bylo rozhodnuto předem. Pochyby o průběhu výběru kupce má i jeden ze zájemců, který neuspěl, na porušení pravidel upozorňují i odboráři.

Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL), který diskusi o sklárnách na půdě sněmovny inicioval, se nelíbí okolnosti prodeje skláren novému majiteli, kterým by se podle výsledků výběrového řízení měla stát firma Vivaria. „Moje obava je, že se to možná šilo na míru jednoho zájemce,“ řekl České televizi. BIS začne situaci prověřovat, až ji k tomu vyzve vláda. K tomu může dojít nejdříve v pondělí.

Poslanec KSČM Milan Bičík prohlásil, že pokud se nepodaří objasnit okolnosti nejen prodeje skláren, ale i jejich předcházejícího krachu, bude po volbách požadovat zřízení vyšetřovací komise. Svoboda mu na to odpověděl, že po volbách to bude „s křížkem po funuse“.


Pecina chce kauzu předat policii

Sněmovna nakonec vyzvala vládu, aby se problematikou skláren zabývala na svém nejbližším zasedání, tedy v pondělí. Prověřování by se podle poslanců nemělo týkat jen skláren ve Světlé, ale celého holdingu Bohemia Crystalex Trading. Ministr vnitra Martin Pecina k tomu řekl, že debatu na sněmovní i vládní úrovni chápe jako podnět k tomu, aby se celou kauzou zabývala policie. Pokud se tak ještě nestalo, pak je odhodlán tento podnět předat policejnímu prezidentovi, slíbil poslancům.

Výběr nového majitele skláren napadá i jeden z neúspěšných zájemců o koupi, světelský podnikatel Jiří Hudera. Nelíbí se mu, že byl vyzván ke zvyšování nabídek ještě po termínu, kdy toto podle pravidel soutěže připadalo v úvahu. I předseda sklářských odborářů Vladimír Kubinec se domnívá, že byla při výběru nového majitele skláren porušena pravidla daná soudem. „Tohle je skutečně konstrukce, kterou si někdo skoro bezdůvodně vymyslet,“ řekl k napadání vítěz Lubor Červa z Vivarie.

Naopak ostře proti prošetřování dění ve sklárnách je ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, který ho považuje za nepřípustné zasahování do soudní moci. Prodej skláren totiž považuje za zcela standardní soudní řízení.

Martin Pecina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod