Poslanci přilepšili klientům pojišťoven i živnostníkům

Praha - Nová pravidla v pojišťovnictví či zvýšení výdajových paušálů některých živnostníků. To dnes mimo jiné schválila Poslanecká sněmovna. Například pojišťovny nyní budou muset informovat své klienty o finanční situaci či o složení akcionářů. Oba návrhy teď mají namířeno do Senátu. Schválení se nicméně nedočkalo prodloužení lhůty pro vypořádání majetkových podílů v zemědělských družstvech, jak ho navrhoval exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Zákon umožní pojišťovnám zohledňovat klienty podle věku, pohlaví nebo zdravotního stavu. Novela také zkvalitňuje dohled nad pojišťovnami a sjednocuje pravidla pro činnost tzv. zajišťoven - „pojišťoven pro pojišťovny“. Pokud ji schválí Senát, začne platit od ledna příštího roku.  

Výdajové paušály se zvýší 

Sněmovna schválila zvýšení výdajových paušálů živnostníků (zdroj: ČT24)

Výdajové paušály některých živnostníků se podle schválené novely zvýší. Tyto paušály mohou využít někteří podnikatelé místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje, které si odečítají ze základu daně. Podnikatelé budou moci nové limity využít zpětně již za letošní rok. U řemeslníků nebo zemědělců by se měly zvýšit na 80 procent z nynějších 60, u ostatních živností by se sjednotily na 60 procent. U příjmů z nájemného by zůstaly na 30 procentech.

Ministr financí s novelou nesouhlasí:

„Zásadně nesouhlasím s úpravou paušálů, které tam jsou stanoveny pro oblast daně z příjmu.“


Vláda přijala celou řadu jiných opatření. Mezi nimi například odklad placení záloh na daně nebo zrychlené odpisy. Další zvýhodnění živnostníků navíc podle ministra znovu prohloubí díru v rozpočtu - o více než dvě miliardy. „Jde o to snížit břemeno, administrativní zátěž spojenou s daňovou evidencí u vybraných živností a snížit také náklady státu, vynaložené s kontrolou daně,“ oponuje poslanec za ODS Michal Doktor.

Místopředseda Asociace malých a středních podniků Jiří Belinger v České televizi:

„Zedník, malý zemědělec není žádný velký úředník a má právě z administrativy největší hrůzu.“


Schválená novela se ale především dotýká novinek v povinném značení lihu. Mění například definici spotřebitelského balení lihovin. Nově se bude spotřebitelským balením rozumět nejvýše šestilitrová nádoba s alkoholickým nápojem určená k prodeji konečnému spotřebiteli. Novela také upravuje způsob zacházení s páskami, kterými se alkohol označuje, i tresty za porušení zákona.

Sněmovnou neprošlo vše

Poslanci dnes nicméně nepřijali vše. Odmítli například návrh na delší lhůtu pro vypořádání majetkových podílů v dřívějších jednotných zemědělských družstvech. Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS)
ji chtěl prodloužit z deseti na 15 let. Restituenty zamítavé stanovisko
sněmovny pobouřilo a chtějí se obrátit na mezinárodní soudy.