MMF: Pokles globální ekonomiky polevuje

Bodrum (Turecko) - Pokles globální ekonomiky začíná polevovat a je možné, že světové hospodářství si příští rok povede lépe, než se čekalo. Řekl to první náměstek hlavního ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) John Lipsky. O vítězství podle něj zatím hovořit nelze, ale je možné, že MMF zlepší výhled na příští rok.

Lipsky na podnikatelském fóru v tureckém letovisku Bodrum ale varoval, že podmínky na finančních trzích se ještě zdaleka nevrátily k normálu. Světová ekonomika navíc stále zůstává v recesi. „I když údaje z poslední doby ukazují na zpomalení tempa poklesu globální ekonomiky, je zde pořád značná nejistota, pokud jde o načasování a rychlost hospodářského oživení,“ řekl Lipsky.

Podle nedávného vyjádření MMF například země eurozóny nepotřebují nová stimulační opatření. Jednotlivým zemím se prý dobře daří chránit své ekonomiky v době krize. Měnová politika Evropské centrální banky je pro unijní ekonomiku oporou. Podle Mezinárodního měnového fondu jsou kroky, které unie doposud učinila, přiměřené a správně načasované.