Volkswagen nebude na konci června ve ztrátě

Bayreuth - Německý automobilový koncern Volkswagen uzavře druhé čtvrtletí roku s kladným výsledkem a bude zvažovat, zda neposkytne půjčku výrobci sportovních vozů Porsche. Uvedl to finanční ředitel Volkswagenu Hans Dieter Pötsch. Podle něj bude mít firma pozitivní výsledek i za celý rok.

„Zredukovali jsme objemy a zásoby, a proto máme silný tok hotovosti,“ řekl manažer s tím, že i ve třetím čtvrtletí firma na této cestě setrvá. O případné půjčce pro Porsche Pötsch uvedl: „Takový případ, pokud by se objevil, by se musel posoudit.“ Dodal, že by úvěr zároveň musel být jištěný. „Bez výjimek,“ zdůraznil manažer.

Koncern Porsche nasbíral dluh devět miliard eur při neúspěšném pokusu převzít 75 procent hlasovacích práv ve Volkswagenu. Porsche uvádí, že má od VW půjčku 700 milionů eur, Pötsch se k tomu ale odmítl vyjádřit. Dodal, že spojení s Porsche by se neodehrálo za dva týdny, jak se původně myslelo. „Je to náročný úkol,“ řekl Pötsch. „Hledáme cesty, pokud nějaké jsou, jak vybudovat propojenou firmu. V tuto chvíli nemůže nikdo říct, zda to má smysl,“ zakončil.